Baudouin Havaux
DIVERS

Het wijnfestival bij Delhaize

Bij Delhaize werd het wijnfestival op gang geschoten op 14 september. De jacht is volop open.

Een eerste blik op de rekken vertelt al boekdelen. Heel wat Belgen hebben gewacht op deze wijnfestivals om een “geruststellende” voorraad op te slaan. Werk aan de winkel voor de rekkenvullers! Let echter op dat u niet enkel naar de prijs en de strafste promoties kijkt. Het belangrijkste criterium blijft de kwaliteit. Wij proefden voor en geven hier onze kleine selectie, maar het kan nooit kwaad om zelf als test één flesje te kopen en te zien of hij u helemaal bevalt. Bij Delhaize zien we een groot aanbod in promotie: 200 referenties met kortingen van -25%, 2+1 gratis of zelfs 1+1 gratis.

Onze selectie (basisprijzen) :

1/ Kungfu Girl, Riesling, Washington State, USA, 2017

Riesling van het toegankelijke type. Drie jaar op de teller, maar een goede Riesling kan daar tegen, zelfs als hij uit de VS komt (de staat Washington ligt ten noorden van California). Hints van citrus, witte rozen en een aangename sucrositeit in de finale. Origineel en bijzonder geslaagd (12%)

Delhaize, €13,99

2/ Pink Flamingo, gris, Tête de cuvée, Sable de Camargue (bio), Midi 2019

Wijn met een franke en open expressie van rood zomerfruit (framboos, bosaardbei). Op de tong tegelijk zuiver en complex, met een goed gestructureerde mond. Aangename rosé die nog van pas kan komen bij een (tweede?) indian summer. (13%)

Delhaize, €6,99 (2+1)

3/ Bohemia Sekt, Prestige Brut, Tsjechië. 

Rokerige neus met hints van perzik en citrus. Mond met terugkeer van wit fruit en bloemen, harmonieuze afdronk. Goed geïntegreerde dosage en voldoende frisheid in de afdronk. Degelijk alternatief voor de Franse ‘méthode traditonnelles’. (12,5%)

Delhaize, €9,99

4/ Roaring Beach, Josef Chromy, Pinot noir, Tasmanie, Australie, 2019 

Vroeg geoogste pinot resulteert hier in een lichtkleurige wijn met toetsen van toast, kruiden, kleine zwarte bessen en een vleugje ontbijtspek. Vlot op de tong maar wint aan kracht richting afdronk. Bij wit vlees of een cheeseburger met bacon. (13,5%)

Delhaize, €11,99

5/ Jean Fleury ‘Pauillac’, Pauillac, Haut-Médoc 2016

Van het trio médocs van Jean Fleury kwam deze bij onze tasting als meest charmante uit de bus. Krachtige Pauillac die je kan reserveren voor de feesten. Relatief jong maar al lekker expressief. Hints van braam, cassis, geroosterd brood en specerijen. Harmonieus op de tong met fijne tannine. Goede lengte die wijst op bewaarpotentieel. Karafferen of bewaren.

Delhaize, €19,99

6/ Finca Manzanos Graciano, Rioja, Spanje 2018

In Rioja mag men inderdaad wijn maken zonder Tempranillo, bijvoorbeeld met de Graciano-druif. Deze wijn is erg soepel met dominantie van rood fruit, bijna tot het luchtige toe. Origineel en modern. Ideaal bij tapa’s en Jamon iBerico. (13,5%)

Delhaize, €5,99 (2+1)