Dirk Rodriguez
Foodpairing

Paul de Pierre gastheer voor unieke Sommelier Battle wine&foodpairing

Een van de meest gastronomische manieren om het nuttige aan het aangename te paren is een wine&foodpairing waarin ook het wedstrijdelement meespeelt. Zeker voor het verwende publiek.

Uitgangspunt van Paul-Henri Cuvelier, zaakvoerder van Paul de Pierre, was het volgende: hij nodigt als Eerste Maître d’Hôtel van België twee Beste Sommeliers van België uit, met name Tom Ieven van Hof van Cleve en Antoine Lehebel van Bon Bon, om het tegen elkaar op te nemen in een wine&foodpairing battle.

Bij de 5 gerechten van het menu stelt elk van de kandidaten een wijn voor zodat de gasten per gerecht telkens 3 verschillende wijnen te proeven krijgen. Een jury, waaronder ondergetekende en tal van andere sommeliers en professionals, mocht telkens punten geven. 3 voor de beste combinatie, 2 voor de tweede en 1 voor de minste.

De vijf gerechten waren:

Zeebaars / radijs / broccoli / limoen / venkel
~
Kalfszwezerik / kreeft / spitskool / enoki / gerookt spek
~
Lotte / chorizo / prei / lavas
~
Duif / schorseneer / Japanse andoorn / raap / rozemarijn
~
Appel / witte chocolade / meringue / citroenverbena / Calvados

Lees verder onder de foto (de erg geslaagde Kalfszwezerik)

De sommeliers stelden gedurfde combinaties voor en weken duchtig af van de geijkte paden. Met een Welschriesling, een Sauvignon de Touraine van Guillaume Sorbe en een Retsina (!) bij het eerste gerecht. Niet voor iedereen waren dit evidente keuzes, maar het plezier om te ontdekken alleen al was ronduit opwindend. De Welschriesling haalde het.

Bij de kalfszwezerik ging men voor vollere witte wijnen zonder in de val van te veel houtimpact te trappen: een droge Furmint (Hongarije), een 100% Rousanne uit de Rhône en een Duitse Riesling. De Riesling haalde het.

Lotte met chorizo, prei en vloeibaar lavaskruid vroeg om goed onderbouwd en pittig wit. Een Aligoté, een Grüner Veltliner en een Chardonnay uit de Jura werden voorgesteld. De Jura-wijn haalde het.

Bij de duif kwam dan rood zoals verwacht. Een Oostenrijkse Blaufrankisch, een krachtige 100% Alfrocheiro (Dão) en een rode wijn uit Mallorca op basis van Cabernet en een lokale druif namen het tegen elkaar op. De Oostenrijker haalde het.

Het dessert bracht zachte en zoete wijnen, maar geen stereotypes. In het glas verschenen een Cider uit Orléans, een rosé Zweigelt auslese en een Saussignac (late harvest op basis van sémillon) uit Bergerac. De Oostenrijker haalde het opnieuw.

Welke sommelier de prestigeoverwinning op zijn hoed mocht spelden zijn we nu net even vergeten, maar de combinaties waren verrassend en misschien wel het belangrijkste: na 5 gangen en 16 wijnen (champagne vooraf), voelden we ons zo licht als een veertje…

Foto onder: Paul-Henri Cuvelier