Dirk Rodriguez
DIVERS

Beschermt alcohol u tegen virussen?

Veel mensen vertoeven in de waan dat alcoholconsumptie helpt tegen virussen. Jammer maar helaas. Alcohol helpt echter wel op een andere manier.

Inwendig gebruik van alcohol, dat wat ons zoveel plezier verschaft, helpt niet tegen virussen, althans toch niet in de mate dat het op korte termijn levens kan redden. Artsen schreven tot de 19de eeuw wel wijn voor als remedie voor tal van kwaaltjes, vandaar dat we namen tegenkomen als ‘Domaine du Bon Remède’ uit de Ventoux en het bekende ‘Château La Vieille Cure’ uit Fronsac. Hofartsen schreven de Franse koning heel wat wijnen voor, vaak op basis van Pinot noir, om diens gezondheid te stutten. Vandaar dat de adel zo tuk was op de topdomeinen uit de Bourgogne waar de Pinot noir het heersende druivenras was.

De beschermende factor van alcohol is extern. Het heeft een ontsmettende werking. Whisky in een wonde in westerns? Het helpt, zij het niet afdoende. Whisky (en bij uitbreiding ook wijn en bier) drinken helpt ook, maar dan op een andere manier: als pijnstiller. De ontsmettende werking van alcohol zit in het ethanolgehalte. Ethanol van 70% vol of meer is dodelijk voor virussen.

De Cort beantwoordt oproep
Vandaar onze oproep van vrijdag aan distilleerders om hun reservers aan zuivere ethanol af te staan (een oproep die ook door de Federatie werd gedaan) aan lokaal ziekenhuis of apotheek. Daar kan men er een ontsmettende gel van maken. Die oproep werd beantwoord, zo lezen we in De Zondag van 22/3, door distilleerder Manu De Cort van De Cort Distillery, die zijn reserves herdistilleerde tot ethanol van meer dan 80% vol.
De Cort probeert nu 300 liter per dag te produceren voor de ziekenhuizen. We hopen van harte dat andere distillerders zijn voorbeeld volgen.

Niet toevallig wordt kwalitatieve sterkedrank in koperen alambics geproduceerd: koper blijkt een anti-bacteriële werking te hebben. Waar op plastic en inox volgens Amerikaanse onderzoekers een virus zoals Corona een ‘halfleven’ heeft van respectievelijk 6,8 en 5,6 uur is dat op koper amper 48 minuten.

Dat brengt ons op het idee welke fles we zullen kraken wanneer deze rampspoed achter de rug is: een lekkere fles The Coppermine Road van de flamboyante Australische wijnmaker Chester Osborn van d’Arenberg.