Baudouin Havaux
DIVERS

70% van de domeinen in St-Emilion werkt nu ecologisch

70% is niet niets. In Saint-Émilion is het menens, na de felle kritiek begin deze eeuw (een school moest hier sluiten vanwege gecontamineerd water) heeft een grote meerderheid van de domeinen gekozen voor een ecologische HVE-certificering. Men lijkt op schema te zitten om tegen 2023 naar 100% te gaan in dat beroemde wijndorp.

Deze beslissing in 2015 kwam er op vraag van de consument. Om een HVE (Haute Valeur Environemental) of ander (bio, Terra-Vitis, SME…) certificaat te behalen moeten domeinen overschakelen op manuele onkruidverwerking (ter vervanging van chemische herbiciden) en limieten respecteren qua verbruik van water, elektriciteit en fossiele brandstoffen. Bovendien moeten ze de biodiversiteit in en rond de wijngaarden vergroten. Tegen 2023 zou iedereen moeten gecertificeerd zijn. De tijd vliegt natuurlijk snel.

De regel geldt voor het hele gebied van Saint-Emilion, dus ook de satellietgemeenten zoals Lussac- en Montage-Saint-Emilion.