Evi De Coninck
DIVERS

Ribera del Duero op bezoek bij de Belgische Sommeliergilde

Op 17 februari waren we met Ribera del Duero te gast bij de Belgische Sommeliergilde. Daarover zijn we u nog een verslag verschuldigd.

In het restaurant Les Eleveurs te Halle verzorgde Andy De Brouwer de lunch, die werd vergezeld van enkele topwijnen van Ribera del Duero. Master of Wine Pedro Ballesteros kent de regio als geen ander en was dan ook de geknipte persoon om ons bij te staan met een deskundig woordje uitleg.

De volgende wijnen werden door de sommeliers geproefd en gesmaakt:

  • Garcia Viadero (Blanco) van Bodegas Valduero (2018)
  • Nabal Rosado de Lágrima van Bodegas Nabal (2019)
  • Sr. Niño van PRADOREY Bodegas (2019)
  • Viña Sastre Roble van Viña Sastre (2018)
  • Carramimbre Crianza van Bodegas Carramimbre (2017)
  • Familia Comenge Reserva van Bodegas Comenge (2015)
  • Gran Callejo Gran Reserva van Bodegas Félix Callejo (2014)

Evaluatie en foodpairing

De sommeliers kregen de witte wijn als aperitief aangeboden. Het nieuws dat DO Ribera del Duero nu ook witte wijnen omvat, was hen nog niet allemaal ter ore gekomen. Ze waren best verrast door de frisheid en vooral de intensiteit die deze witte wijn had, een intensiteit die ze vooral met rode Ribera associeerden.

De rosado werd eveneens gesmaakt. Meer: hij hield tot veler verbazing stand tijdens het voorgerecht, een terrine van artisanaal gekookte beenham met peterselie en ei. Ook de cosecha’s van Ribera del Duero waren een perfecte match met het vleesgerecht.

Als hoofdgerecht werd gebakken eendenborst geserveerd met een gegaard raapje, aardappelmousseline en verse wintertruffel, een geweldige keuze voor combinatie met de wijnen uit deze regio, ook gekend voor haar champignons. Bij de aardse tonen van het gerecht kwamen de rode wijnen tot hun recht, met een lichte voorkeur voor de meer belegen wijnen zoals de reserva.

Volgende afspraak met de Belgische Sommeliergilde: 9 maart 2020 op de wedstrijd voor Beste Junior/Commis Sommelier van België.

Meer over de Belgische Sommeliersgilde vind je hier.