D. Rodriguez – C. Piron
DIVERS

Nieuwe alliantie slokt Pays d’Oc op: “South of France Wines”

Een mega-stand van 2000 m² met 271 wijnhuizen, waarvan 183 uit Languedoc, 58 uit Pays d'Oc en 24 uit Roussillon. Voor het eerst in de geschiedenis verenigt de grootste wijnregio van Frankrijk (236.000 hectare) zich onder het label “South of France Wines”. Daarmee eindigt de aparte positionering van de Pays d'Oc.

Bijna 70 AOP’s en IGP’s

Met deze eigentijdse en “identiteitsbewuste” aanpak focust de nieuwe alliantie op de eenheid en het unieke karakter van deze wijnstreek in Zuid-Frankrijk, een regio die meerdere kwaliteitslabels kent.

In de appellaties (AOP’s en IGP’s) van de Languedoc (36), de AOP’s van Roussillon (9), de IGP Pays d’Oc, de IGP Sud de France (19) en de IGP’s van Roussillon (4) zit een geografische rode draad: het gaat over historische wijngaarden die zich uitstrekken van de Rhône tot aan de Pyreneeën.

Voor de consument verandert er niets

Dankzij het unieke mediterraan klimaat zagen een hele variëteit aan terroirs en wijnen het licht. Voortaan vinden we deze rijke diversiteit ook onder één gemeenschappelijke grafische paraplu die de promoties zal overkoepelen, Sud de France, en dan vooral naar de professionals toe (zeg maar: op internationale wijnsalons). Weet wel dat er voor de wijnliefhebber voorlopig niets verandert: hij zal nog altijd IGP Pays d’Oc, AOP Languedoc, IGP Carcassonne, AOP Côtes du Roussillon e.a. op zijn fles vinden. Merkwaardig is wel dat onder de naam “Les IGP Sud de France” nu al de IGP’s van de Languedoc worden gegroepeerd. Deze synergie kan op termijn gevolgen hebben.