Baudouin Havaux
DIVERS

Zerowijnen: geen nood om te spuwen

De drinkgewoonten zijn sterk geëvolueerd de laatste decennia. En goed dat de drankjes mee geëvolueerd zijn. Dat hebben we te danken aan nieuwe technieken.

Wie herinnert zich nog Tourtel en NA? De tijden zijn (gelukkig) verandert. Welk ook de reden waarom mensen niet drinken, religieus, medisch, dieet of Bob, de drinkgewoonten zijn sterk geëvolueerd de laatste decennia. En goed dat de drankjes mee geëvolueerd zijn. Dat hebben we te danken aan nieuwe technieken zoals de de-alcoholisering door evaporatie bij lage temperatuur en… betere toevoegingen.

Hoe maakt men een wijn zonder alcohol?
Thierry Cowez, oenoloog bij MIS, marktleider in België, legt ons uit wat er nog meer aan de hand is. “De omgekeerde osmose is inderdaad een achterhaalde techniek. Evaporatie onder minieme druk (80 millibar) en lage temperatuur (max. 35°) zijn nu aan de orde van de dag. Op die manier bewaren we meer van de oorspronkelijke aroma’s en beperken we de volatiele aciditeit. Waar we vroeger wijnen hadden van minder dan 1% alcohol, hebben we nu wijnen van minder dan 0,05% alcohol. Dat is toch nog altijd “iets” zullen sommige mensen zeggen. Om de hele waarheid te zeggen: dat is 20 keer minder dan een rijpe sinaasappel die makkelijk tot 1% alcohol kan bevatten.”

Op de proeftafel
We proefden nagenoeg de totaliteit van wat er beschikbaar is bij supermarkten. Integenstelling tot wat we op de biermarkt aantreffen, moeten we zeggen dat het wijnaanbod vrij beperkt is. Met Edenvine, Vintense en Night Orient hebben we het ongeveer gehad (op de private labels na). Daarnaast zien we dat enkele nationale merken ook een 0,0 wijn in de schappen hebben: Miguel Torres, Codorníu en Freixenet. Toevallig drie Spaanse merken. Hieronder vindt u onze bevindingen, waarbij we rekening hielden met de uitdagingen van het productieproces en dus relatief gul quoteerden. De rosé’s zullen we later, in de lente publiceren.

BUBBELS

• Vintense ‘Prestige’ Blanc des Blancs, België
Aangename, evenwichtige neus met hints van witte bloemen en exotisch fruit. Zachte aanzet en een palet met zelfs enige complexiteit. Frisse finale met retro van citrus. Genuanceerde zoetheid.
Colruyt €7,98 *****

• Vintense, Fines Bulles Blanc
Vineuze aanzet met boterachtige ondertoon. Na schudden hints van witte bloemen, perzik en muskaat. Romig en rond op de tong, met goed evenwicht ondanks zoete finale.
Diverse supermarkten ±€4,65 ****

• Codorníu Zero
Expressiviteit in de ouverture met behalve gele appel ook exotische toetsen (ananas, kiwi). Retour van appel roept: licht cider-karakter. Stevig middenpalet, allicht vanwege hoge dosis restsuiker.
Delhaize. €6,99 ***

• Edenvine Sparkling Cuvee, Australië
Groene toetsen met kruisbes met na walsen ook enkele tropische hints van mango. Op de tong gekonfijt bessenfruit en compote van appel, met lichte retour van mango.
Delhaize, €5,99 **

• Freixenet 0.0%
Wat geforceerde neus met aan de ene zijde erg zachte cidertoetsen en aan de andere zijde hoogtonige zuren van onrijpe kers. Sterke retour van citruszuren in de mond.
Delhaize, €7,35€. **

  • WITTE WIJN

• Vintense ‘Origin’ Terra Australis
Hier krijgen we een selectie van druivenmateriaal met voornamelijk riesling en gewurztraminer die aan de basis van het aroma liggen. Hints van muskaat, lychee en limoen. Goede intensiteit in de mond met zelfs wat frisheid en lengte.
Colruyt, €6,79 *****

• Vintense Chardonnay
Neus gedomineerd door citrusfruit, grenaatappel en een vleugje groene appel. Boterachtige ondertoon. Ook op de tong zacht en romig met net voldoende frisheid.
Diverse supermarkten, 6,09€ ****

• Vintense O°rigin, Wild Spingbok
Ook dit is een wijn uit het nieuwe gamma van Vintense met een knipoog naar Zuid-Afrikaanse Chenin blanc. Levendige aanzet met zowel hints van honing als van citrus. Na walsen specerijen (vanille, kaneel). Mocht wat frisser.
Colruyt. €6,79 **

• Gato Negro, Sauvignon Blanc, Chili, alcohol free (0,5%)
Goede neus met veel rijpe citroen, maar de mond mist dan weer voldoende structuur. Pluspunt is dat deze Sauvignon wat minder suiker dan gemiddeld bevat.
Cora, €4,19 **

• Night Orient O,O% Chardonnay
Neus met vleugje specerijen en hout. Na walsen impressies van perzik en ananas. Simpel op de tong met lichte retour van steenvruchten en tropisch fruit. Niet onevenwichtig.
Carrefour / Delhaize, €5,99 **

  • RODE WIJNEN

• Sangre de Toro, Miguel Torres, 2018, 0,0%
Kersenpit en kersenlikeur met vleugje aalbes. Na schudden eucalyptus, zoethout en andere specerijen zoals kaneel. Dit lijkt op een fijne kruidenwijn, met een zekere elegantie in de afdronk.
Carrefour / Cora 5,99€ *****

• Vintense Merlot
Hier werd gespeeld met bosbes en cassis, met fijne houtinvloed. In de mond een steekspel van zoet en zuur met een frisse afdronk waarin plots groene appel te voorschijn komt.
Diverse supermarkten prix 6,09 ****

• Vintense “Les Galets”
Wijn met een zuiderse knipoog op basis van Grenache en Syrah van Spaanse origine. Hints van mokka, toast, chocola. Fruitig maar erg licht. Iets om fris te drinken in de zomer. Laagste van al in suikergehalte.
Colruyt, €6,79 ***

• Night Orient, Merlot 0,0%
Leunt dicht aan bij de algemene stijl : vineus, houtgebonden toetsen van mokka en chocola. Fruitige mond met vleugje kersenpit en braam. Lijkt zelfs wat tanninebitter te hebben.
Carrefour en Delhaize, €5,99 ***

• Vintense Cabernet Sauvignon
Wat hardere stijl, alsof met de Cabernet meer karakter wilde meegeven. Kersenpit, fris karakter, met misschien iets te veel tanninebitter. Laag in calorieën.
Diverse supermarkten, €6,09 **