Dirk Rodriguez
DIVERS

Bubbelmatch Engeland-België: 4-4

De Brusselse CAV-club, privé-initiatief van EU-ambtenaren, staken Engelse en Belgische mousserende wijnen in een jasje waarna ze blind werden geproefd door een bonte mengeling van Spaanse, Deens, Duitse, Italiaanse, Spaanse Engelse en Belgische wijnliefhebbers. Organisator van dienst: Pedro Ballesteros MW. Genodigde: DMVino

We schrijven 17 januari, de sneeuw was nog niet gevallen, maar we tastten nog altijd in het duister over de Brexit. Hoe dan ook: alle aanwezigen waren het erover eens dat we dit moesten organiseren: het was nu al moeilijk genoeg om in Bbelgië aan Engelse schuimwijn te geraken.

Een vijftiental mousserende wijnen verschenen blind op tafel. Alle gemaakt volgens de “méthode traditionnelle” met hergisting en “prise de mousse” op fles. We geven hieronder de top-8 van de uitslag (het handopsteken van de leden van de club, werd door ons vertaald naar een score op 100. De resultaten vindt u hieronder:

Nyetimber Classic Cuvée 2016, English Quality Sparkling wine (Sussex). Helder met licht gouden reflecties, mooie neus gekenmerkt door broodgist en bloemen. Goede structuur, fijne, delicate afdronk. Nyetimber was ook de publiekslieveling.
92%. Prijs ±€40

Schorpion Fibonacci, Vlaamse mousserende kwaliteitswijn (Haspengouw). Aanzet met veel delicatesse, lichte evolutie in de neus, mooi verweven zuren en fruitmaterie, zuivere en fijne afdronk.
91%. Prijs ±€43

Ridgeview Blanc de Blancs “Single Vineyard” Brut, English Quality Sparkling wine (East Sussex). Levendige wijn (100% chardonnay) met hints van citrus, zuiver en gestructureerd met een lagere dosage.
90%. Prijs ±€70

Ruffus Grande Cuvée Franco Dragone 2014 Brut, Belgische mousserende wijn (Henegouwen). Krachtige en vineuze ouverture, licht oxidatieve stijl. Rondeur en materie op de tong, evenwichtig palet, zachte afdronk.
89%. Prijs ±43

Louis Pommery Brut, English Quality Sparkling wine (Hampshire). Van de groep Vranken. Discrete neus, vleugje acacia, vineus, middenpalet mist wat energie, lichtjes zilte toets, maar wel evenwichtig en zeker genietbaar.
89%. Prijs ±€48

Schorpion Zwart Brut, Vlaamse mousserende kwaliteitswijn (Haspengouw). Geel met gouden reflecties, neus met zachte kruiden, brioche. Goed verweven zuren, ietwat licht van structuur, fijne, aangenalme afdronk.
88%. Prijs ±€24

Gusbourne Blanc de Blancs Brut. English Quality Sparkling wine (Kent). Hoger in aciditeit met lichtjes groene toetsen, strak en gedurfd, met goede structuur. Zou duidelijk baat hebben bij langere opvoeding. Maar dat gaat ten koste van de cash flow en dit is een beursgenoteerd bedrijf.
88%. Prijs ±€50

Entre-Deux-Monts Bacquaert Brut. Vlaamse mousserende kwaliteitswijn (Heuvelland). Neus duidelijk gekenmerkt door de houtopvoeding wat veel charme geeft. Het middenpalet mist echter net wat structuur en energie om dit perfect te laten harmoniëren.
88%. Prijs ±€22

Het resultaat: 4-4, met twee kanttekeningen: de Engelsen nemen lichtjes het voortouw wanneer de punten echt zouden optellen, maar de Belgen hebben een veel aantrekkelijker prijskaartje. België wordt dan ook niet van de Champagnestreek gescheiden door de Noordzee (en in de toekomst: de Brexit). De Engelse domeinen getuigen van meer maturiteit, maar dat is ook normaal, de wijnbouw werd er meteen op grotere, meer professionele schaal geïntroduceerd. Dit is te bekijken als een eerste test die we graag jaarlijks een vervolg zouden geven. Met als het kan met meer Engelse referenties en meer representatieve cuvées voor de Belgische wijndomeinen. En waarom niet met een professionele jury?