Charles Piron
Foodpairing

Pompoensoep voor Halloween: welke wijn serveer je daarbij?

We zien al enkele dagen pompoenen verschijnen, van in het straatbeeld tot in onze nachtmerries. Groot en klein bereiden zich voor op het Halloweenfeest door pompoenen uit te snijden in de meest angstaanjagende vormen. Om verspilling tegen te gaan maken we van het uitgesneden pompoenvlees natuurlijk heerlijke pompoensoep! De vraag van één miljoen: welke wijn ga je daarbij serveren? DM.Vino! stelt enkele diverse mogelijkheden voor.

De pompoen is dé herfstgroente bij uitstek. We zijn dus op zoek naar een wijn die perfect past bij de typische smeuïgheid van een pompoensoep. Op het eerste zicht lijkt deze Halloweenklassieker om droge en fruitige witte wijnen te vragen, maar waarom geen droge en fruitige rode wijnen, of een mousserende?

TRENTINO – PINOT GRIGIO RISERVA – CASTEL FIRMIAN – 2017

Deze 100% Pinot gris uit het noorden van Italië is licht strogeel getint. In de neus hebben we lekker veel fruit en een toets kaneel. In de mond is deze wijn droog en elegant met een interessant en spannend smaakpalet.

9,50 bij Brunin-Guillier

CAVE DES PRODUCTEURS DE VOUVRAY  2017 – DEMI SEC

De licht goudkleurige reflecties in het glas doen al het vermoeden rijzen dat het hier om een demi-sec gaat. De neus wordt gekenmerkt door een hint van linde- en acaciabloesem, gevolgd door een malse aanzet van rijpe witte steenvruchten en geroosterde noten. Het zoete in deze Chenin Blanc wordt gecompenseerd door haast vibrerende zuren.

€7,50 bij Cora

PINOT NOIR – LES ARGILES ROUGES – DOMAINE MURÉ 2017

Goed getypeerde Pinot Noir van een van de beste producenten van de Elzas. Aroma’s van rood fruit, kers en zoethout. Op de tong een mooie structuur, met een retour van specerijen (ook vanilla en kaneel) en rood en zwart pitfruit. De tannines zijn sappig en goed ingekleed.

17,50 bij Vins Pirard

Jaillance France – Clairette de Die Tradition

Hier gaan we voluit de plezierige toer op. Bubbels op basis van aromatische Muscat-druiven (en geen Clairette zoals sommigen denken), vandaar ook de verleidelijke neus. Op de tong krijgen we een bijna tedere, zoete zachtheid, maar ook verfrissende zuurtjes. Serveer best lekker koud.

7,99 bij Carrefour