D. Rodriguez – C. Piron
Foodpairing

4×4 op vrijdag: Vier keer pasta en Vier keer wijn

Het is Wereld Pasta Dag! Dus ging DmVino voor jou op zoek naar 4 verschillende pastagerechten en 4 wijnen die daar perfect bij passen.

Het lijkt vanzelfsprekend: Italiaanse gerechten, daar serveer je Italiaanse wijnen bij en dat is ook wat de meeste Italiaanse restaurants zullen voorstellen, maar… elke pastaschotel heeft zijn eigen bijzonderheden. En zoals u weet “Bolognaisesaus” bestaat niet. Ieder heeft zijn eigen versie. Dus laten we ons leiden door de verschillende kruiden, kaas en het belang van tomaten in het gerecht.

1) Carbonara

Een oud recept met lang ingekookte ingrediënten zoals gehakt, ajuin, wortel en (weinig) tomaat. Denk aan een ronde wijn die eerder vetjes over de tong komt. Houtgelagerde Chardonnay is een optie, maar ook de meer Italiaanse en minerale optie Verdicchio is een goede keuze. Erg toegankelijk is de Siciliaanse wijn die we vonden:

Ballaturi, Sicilië, Grillo/Chardonnay. 4,30 bij Aldi.

2) Bolognaise

Natuurlijk hebben we in een Bolognaise (in combinatie met welke pasta dan ook: spaghetti, linguine, tagliatelli, lasagne) veel meer tomaten. Gekookte tomaten hebben een hoog zuurgehalte en dan kan je maar best een wijn hebben met een laag tanninegehalte en een mooie fruitprésence. We zoeken ons heil buiten Italië, al kan een fruitige wijn uit Puglia de job ook wel aan.

Nemea – Tsantali, Griekenland, Peloponnesos. 5,30 bij Colruyt.

3) Quattro formaggi

Dé pasta voor kaasliefhebbers: 4 kazen, vaak met wat room erbij en zelf zouden we er ook wat paddenstoelen durven aan toevoegen. Hier gaan we weer voor een mooie witte wijn en we denken aan een witte Bourgogne (houtgelagerde Mâcon), een witte uit de Jura, Arbois blanc, Jasnières of een Chasselas uit Zwitserland.

Macon Villages wit. €7,99 bij Delhaize.

4) Al Pesto

Met een krachtige tapenade die een mengeling is van olijfolie, look, pijnboompitten en veel basilicum. Hier moeten we kiezen voor een levendige witte wijn met vibrerende zuren. En dan dwalen onze gedachten naar een Sauvignon blanc.

La Tuilerie – Pouilly Fumé. 12,99 bij Colruyt.