Dirk Rodriguez
DIVERS

3 Fonteinen investeert 25 miljoen in authenticiteit

Brouwerij 3 Fonteinen heeft tijdens een persconferentie in Lot (Beersel) zijn ambitieus uitbreidingsplan uit de doeken gedaan. De brouwcapaciteit moet binnen een termijn van 4 jaar met 50% uitbreiden. Dat zal gebeuren door ondermeer in twee brouwerijen tegelijk lambiek te produceren en door een groter beroep te doen op bio-landbouwers uit de Zennestreek.

Nadat de financiële pers de primeur had gekregen van de nieuwe plannen, mocht ook de gespecialiseerde pers weten waar de aspiraties van CEO Werner Van Obberghen en partners precies om draaien. Het is waar: die plannen mogen gezien worden. De site van een naburig bedrijf werd opgekocht, zodat in totaal 4 hectare vrijkomen voor de toekomstige brouwerij, vatenkelder, bottelarij, Lambik-o-droom, markthal én groene zone. Dat moet niet alleen leiden tot een grotere omzet (die de vorige 3 jaren al verdriedubbelde tot €4 mln/jaar) maar ook tot een superpremium-positionering van het merk 3 Fonteinen – na Cantillon allicht de meest gezochte geuze-lambiek onder internationale beer geeks.

Ook de roem van de bouwheer, Robbrecht en Daem architecten, is een statement op zich. Het is duidelijk dat 3 Fonteinen nog een grotere trekpleister wil worden voor biertoerisme dan het nu al is (10.000 bezoekers/jaar).

Hoogteverschil
Verrassend is dat de oude brouwerij in het centrum van Beersel wordt behouden, want dat brengt tenslotte een hoop transportkosten en organisatorische moeilijkheden met zich mee. De reden dat de oude brouwerij wordt behouden is dat er een hoogteverschil is van 80 meter tussen Beersel en het oude overstromingsgebied aan de Molenstraat in Lot naast de Zenne, waar de nieuwe infrastructuur zal gebouwd worden. “Door in de toekomst te brouwen op twee verschillende plaatsen, Beersel én Lot, hebben we de keuze uit twee verschillende microklimaten. Dat verrijkt de keuzemogelijkheden,” aldus Werner Van Obberghen. “En zoals onze leermeester Armand De Belder altijd zegt: ‘Een brouwer is zoals een schilder. Hij heeft het liefst verschillende kleuren op zijn palet,’” voegt hoofdbrouwer Michaël Blancquaert daaraan toe.

  • project 3 Fonteinen brewery

De plannen ogen bijna te mooi om waar te zijn. Rond de nieuwe site zal de volgende jaren een waardevolle groene zone ontstaan. De industriële site achter de Lambik-o-droom zal worden afgegraven tot de beemd weer bloot komt te liggen. Daar zullen bomen aangeplant worden. Om de groene zone zo groot mogelijk te maken, zullen de bezoekers hun auto kunnen parkeren op het dak van de toekomstige rijpingskelder en bottelingsruimte. Hier is duidelijk over nagedacht.

Schaarbeekse krieken en vergeten granen
Aan de andere zijde van het park wordt een Schaarbeekse kriekengaard aangeplant met 100 bomen. Van Obberghen geeft toe dat de bodem in Lot in feite niet geschikt is voor kriekenbomen, daarom zullen er ook nieuwe grondlagen aangelegd worden. De verleidelijke gedachte om Schaarbeekse krieken vlakbij te hebben was dus erg groot. Bovendien past het in de filosofie van het huis om meer grondstof uit eigen land en streek te betrekken. “Weet je dat momenteel slechts 4% van de grondstof voor de Belgische brouwerijen uit België komt? En dat terwijl onze boeren in staat zijn om een groot deel van granen en hop in feite zelf te leveren, tegen een veel hogere prijs dan ze tegenwoordig krijgen voor hun teelt die voornamelijk verwerkt wordt tot veevoer. We zijn op zoek naar de graansoort Petit Roux du Brabant, de oude basis van goede lambiek die verdwenen lijkt, en naar de milde Pajotse hopsoort Coigneau. Dergelijke hoogwaardige en authentieke soorten zijn een manier om onze landbouw weer op te waarderen. En dat is nodig, want het zelfmoordcijfer onder de Belgische landbouwers is dramatisch. We willen terug naar het pre-Monsanto tijdperk.” 3 Fonteinen koopt momenteel jaarlijks 130 ton graan lokaal aan. Er zijn plannen om ook een eigen mouterij te creëren en om 3.000 wilde kriekenbomen elders in het Pajottenland aan te planten.

Timing
Zoals bij goede geuze dient er een lang traject afgelegd tussen gistende ideeën en het uiteindelijke resultaat. De start van de nieuwbouwwerken is gepland voor oktober 2020 om in 2023 volledig operationeel te zijn. Omdat oude lambiek 2,5 jaar moet rijpen, zal de eerste productieverhoging pas 4 jaar later klaar zijn voor de verkoop, we spreken dan over… 2027. De vatenruimte zal uitbreiden van 8.000 naar 12.000 hectoliter en ook de verkoop moet dus op termijn met 50% toenemen. Die bedraagt momenteel zo’n 3000 hl per jaar (waarvan 60% export), waarmee de brouwerij nog ver verwijderd is van grotere spelers zoals brouwerij Lindemans. Die laatste is samen met De Troch trouwens lambiek-toeleverancier voor 3 Fonteinen.

De krant De Tijd weet te melden dat het bericht dat de brouwerij al deels in handen zou zijn van buitenlandse geldschieters onjuist is. De familie De Belder zou helemaal uitgekocht zijn, maar de geheime geldschieter zou niemand minder zijn dan de West-Vlaming Geert Duyck van private equityfonds CVC. Maar zijn aandeel zou louter uit privé-vermogen komen. “Zijn inbreng laat ons toe om op een traditionele manier verder te werken,” reageert Van Obberghen in De Tijd, “Helemaal in de lijn van de koppigheid van stichter Gaston en zoon Armand De Belder. Het verwijt dat we duur zouden zijn moet je ook kaderen in die manier van werken. Tussen brouwsel en verkochte fles ligt bij ons een time lap van 30 maanden. Dat is een veelvoud van elk ander type bier.”

Site: https://3fonteinen.be/nl/

  • Werner Van Obberghen ©Vino