DIVERS

Maxime Ullens, nieuwe Belg in Champagne

Met de feesten komt de eerste Cuvée van domaine de Marzilly, ten noordwesten van Reims, op de markt. Nochtans kocht onze landgenoot Ullens het domein al in 2012. De wijn wordt onder de naam Champagne Ullens uitgebracht. Sophie Claeys, journaliste in de champagne had een gesprek.

Het was liefde op het eerste zicht toen Maxime Ullens het château de Marzilly ontdekte in het Massif de Saint-Thierry. Er waren flink wat kosten aan, maar liefde is altijd een beetje blind, toch?

Als Belgische onderdaan (in Champagne ziet men de Belgen graag komen) en amper 27 lentes jong valt Maximes oog op dit prachtige gebouw en een landgoed met park en bos van in totaal 32 ha groot. De schade die was toegebracht tijdens de eerste weredloorlog was nooit terdege hersteld, maar geen nood: Ullens is architect. Op het domein bevonden zich ook nog pre-phylloxera druivenstokken uit het begin van de XIXe eeuw, dus 200 jaar oud! Het is dit perceel dat het jonge leven van Maxime Ullens grondig zouden veranderen.

De jongeman krijgt er een nieuwe liefde bij: wijnbouw. Maar als buitenlander is het niet eenvoudig om de lange weg naar zijn eerste fles te vinden. Hij gaat in de leer in het Lyceum van Avize om zijn brevet van ‘Landbouwexploitant’ te halen.

Acht lange jaren later verrijst het Domaine de Marzilly uit zijn as. De renovatie is een geweldige meerwaarde voor de hele omgeving. Natuur, stilte, buccolische schoonheid, alles is uitzonderlijk aan deze site. Maar de wijn (champagne) zal de naam dragen van de creatieve eigenaar: Champagne Ullens.

De eerste cuvée die op de markt gebracht wordt, brut sans année, dosage 4 gr/l, werd gevinifieerd op basis van 7% Pinot noir, 37% Chardonnay en 56% Meunier(!). Want dat is de ultieme betrachting van de wijnbouwer: bewijzen dat de Meunier net zo goed een edele druif is, vooral diegene die groeit in de zandrijke omgeving van Hermonville. En u raadt het: het is precies zo’n terroir dat Ullens in handen kreeg. 4 hectare groot.

Maar die oppervlakte volstaat niet, daarom bevoorraadt hij zich ook bij anderen, maar het principe blijft dat hij zo dicht mogelijk bij zijn eigen percelen blijft, op voorwaarde natuurlijk dat de kwaliteit onberispelijk is. Nadat de bodem van zijn eigen percelen werd bestudeerd door de landbouwingenieurs Lydia en Claude Bourguignon, besloot Ullens om de conversie naar biologische wijnteelt in te zetten. Biodiversiteit is voor hem geen ijdel begrip. het is een overtuiging. Er werden imkerkorven voor bijen geïnstalleerd op het domein, en kippen (poules de Faverolles) pikken de aarde schoon na de oogst.

Ook ‘nabijheid’ draagt Maxime Ullens hoog in het vaandel. Daarom geeft hij de voorkeur aan leveranciers uit de streek, zoals de Tonnellerie de Champagne (Cauroy-les-Hermonville) voor de aanlevering van eiken vaten of de houtbewerker Leban (Festigny) voor de aanmaak van pupiters.

Bij wie dermate zweert bij het lokale, is de terroirgedachte natuurlijk niet veraf, en dat zet Ullens in de verf door de productie van een cuvée die gebaseerd is op een perceelselectie: Clos de Marzilly. Maar het is nog even wachten eer de eerste fles van de Clos kan worden gekraakt, want die rust nog sur lie. De basis van de champagne is het oogstjaar 2018 en de druiven werden nog geperst op een oude Coquart wijnpers. De stille wijn rijpte op houten vaten vóór de tweede fermentatie op fles.

Info: domainedemarzilly.fr •  Artikel van Sophie Claeys, extract van haar blog die dagelijks aangevuld wordt: lachampagnedesophieclaeys.fr