Dirk Rodriguez
Regio

Vier keer per eeuw: het wijnbouwersfeest van Vevey

Hoe kan een simpel wijnbouwersfeest een budget opslurpen van 90 miljoen euro en 600.000 mensen aantrekken? Gewoon: in Vevey aan het Lac Leman komt het wijnbouwersfeest maar één keer om de 25 jaar voor, dus wie weet of je er volgende keer nog wel bent? Deze editie sloot af op 11 augustus. Maar geen nood: we geven elkaar afspraak in 2044.

Vevey is een rustige plek aan het Lac Leman (zeg niet ‘Meer van Genève’ of de locals maken zich kwaad). Je vindt wat wijngaarden tegen de heuvelflanken, maar ook niet overdreven veel. Daar wordt overwegend witte wijn op basis van chasselas van gemaakt. In het naburige disctrict Valais wordt die druif Fendant genoemd. Maar om de 25 jaar ontpopt zich hier een larve tot een merkwaardige kleurrijke vlinder: de 6000 acteurs, dansers en zangers van La Fête des Vignerons worden wakker. Het fenomeen is inmiddels erkend als Immaterieel Unesco Werelderfgoed. Het werd de eerste keer georganiseerd ergens in de 18de eeuw (1797).

La Fête is geen wijnfontein waar je van drinkt. Net zo min vind je tientallen wijnstands zoals op Bordeaux Fête le Vin. Nee, je vindt er een aantal attracties en een grote VIP-tent waar genodigden eten en drinken. Voor de rest: een enorm mobiel stadium – 20.000 zitplaatsen – waar elke avond een kleurrijk kostuumspektakel plaatsvindt. Sommigen houden van kostuums en min of meer synchrone dans, anderen minder. Maar één zaak is zonder meer impressionant: de koorzangen, versterkt door 400 luidsprekers.

  • © Julie Masson/Fête des Vignerons

Wat wordt er door de dansers uitgebeeld? Alles rond de wijn: van knop tot blad tot oogst, tot het verbranden van het snoeihout en tenslotte (het is Zwitserland) het binnenroepen van de met bloemen getooide koeien met alpenhoorns (le rans des vaches). De regie is in handen van Daniele Finzi Pasca, ook al verantwoordelijk voor de eindceremonie van de Olympische winterspelen van Turin (2006) en Sotchi (2014).

  • Fêtes des Vignerons Vevey ©DMVino

Om de drie jaar worden er wijnbouwers gekroond. Daarvoor moet men excelleren op alle onderdelen van het vak. Van snoeien tot vinifiëren. Bij elke editie van de Fêtes worden dan onder de bekroonde wijnbouwers ‘gouden medailles’ uitgereikt aan de beste van de besten. Wijnbouwers van Pully tot Lavey in Lavaux en van de Chablais kunnen hiervoor meedingen. Hier worden dus geen wijnen bekroond, maar vakmannen. Hieronder een foto van enkele gelukkigen.

  • Fête des Vignerons Vevey ©DMVino

Deze editie was bijzonder succesvol, mede dankzij het uitstekende weer eind juli. Al viel er soms een donderslag en een onweersbui. In dat geval wordt de show afgelast want de acteurs betalen zelf hun (dure) kostuum dat vaak van moeder op dochter en van vader op zoon wordt overgeërfd. Toen wij er op 25 juli in de tribunes zaten, brak er zo’n onweer uit. De hemel en de lichttorens zagen er onwaarschijnlijk hallucinant tot onheilspellend uit…

Je krijgt dan je geld terug en een uitnodiging om over 25 jaar nog eens te komen kijken. En dat zullen we zeker doen als de hemel ons gunstig(er) gezind is.