Oenotoerisme

De mooiste zomerse wijnafspraken in Frankrijk (deel 2/2)

Hierbij het vervolg van onze suggesties voor een geslaagde wijnvakantie, met deze keer de midi, het Zuid-Westen en de Loire in the picture

In de Loire

Als u houdt van natuurwijn mag u de 6de editie van het salon Bulles au Centre zeker niet missen. Gaat door op zondag 21/7 van 11 tot 19 u. Het event gaat door in Faverolles niet ver van Chenonceaux (en zijn mooie kasteel) en het dorpje Bourré (betekent zoveel als “stomdronken”) en is gewijd aan de petnats: wijnen gemaakt volgens de “méthode ancestrale”.

Op 31 juli en 1 augustus vieren de wijnbouwers van Saumur-Champigny hun Grandes Tablées du Saumur-Champigny. Aan een 2 kilometer lange tafel worden naar schatting 6000 maaltijden en 4000 flessen geserveerd. Op de koop toe kan u er de Cuvée des 100 Vignerons proeven, een wijn waarvoor 100 wijnbouwers een van hun beste vaten afstaan waarmee dan een superblend wordt gemaakt.

Voor de wandelende wijnliefhebber is er op het eind van de vakantie (zaterdag 31/8 en zondag 1/9) de Vins Vignes Randos (kortweg VVR). Voor de 16de keer kan u hier kiezen uit 17 balades (6 tot 8,5 km) die u doorheen de wijngaarden van verschillende appellaties voeren. De ervaring kan aangevuld worden met proefsessies en korte initiaties van de Ecoles des Vignes.

  • La Table @villagecastigno.com

In Bergarac en Duras

Op zaterdag 3 augustus (vanaf 18u) geven wijnliefhebbers elkaar afspraak aan de haven van Bergerac voor degustaties van de lokale wijnen in de drie kleuren. Er zijn ook eetstands voorzien en een Talisco-concert.

De week nadien (11/8) wordt in het naburige Duras het kasteel bestormd. Deze heldendaad wordt gefêteerd met een wijnfeest waarbij 150 verschillende wijnen kunnen worden geproefd. Een degustiepas is verkrijgbaar voor de middeleeuwse prijs van 3 euro.

In Bordeaux

Bordeaux is erg in trek sinds de stad aan de Gironde zelf deels verkeersvrij is gemaakt. Behalve een bezoekje aan de Cité du Vin (al 4 jaar het beste wijnmuseum ter wereld) kan u er verschillende promenades volgen van « Bordeaux Wine Trip ». Neem even een kijkje op hun website, want het aanbod is te groot om hier weer te geven. Een uitstapje naar Saint-Emilion dat zijn 20-jaar erkenning als Werelderfgoed viert, is altijd aanbevolen voor wie het nog nooit zag. De “Balade et Dégustation” laat u de keuze uit een wandeling of een trip in minibus.

  • St-Emilion

De meteloze Languedoc

De Languedoc is natuurlijk enorm groot. Het gebied loopt van de Camargue tot aan de Pyreneeën. Wie houdt van het ruige, ongerepte binnenland raden we de Circulade Vigneronne des Terrasses du Larzac aan. Helaas vindt dit begin juli plaats, dus dat is iets voor volgend jaar. Bent u aan het canal du Midi, weet dan dat u er altijd welkom bent voor een tasting aan de haven van Capestang, met uitleg, elke maandag en dinsdag vanaf 17u, tot eind september. Info tourismecanaldumidi.fr

Bent u in de buurt van Saint-Chinian en hebt u zin in een culinair hoogtepunt, weet dan dat het restaurant La Table van het Belgische Château Castigno (in het mooie dorpje Assignan) een michelinster heeft binnengrijfd! Info: villagecastigno.com

In de Roussillon

In heel de Roussillon kan u inpikken op niet minder dan 170 wijnevents, onder de noemer Les Rendez-vous Gourmands die u terugvindt op de website roussillon.wine. Kelders bezoeken, exposé’s, degustaties, concerten, voor elk wat wils.

Hartje Sud-Ouest

In het eerste weekend van augustus is het hier overal feest: Fête du Vin des Coteaux du Quercy, Fête des Vignerons indépendants du Lot te Puy-l’Evêque (±50 wijnbouwers), Fête des Vins de Gaillac rond de gelijknamige stad en tenslotte het Fête des Vignerons de Saint-Sardos. Niet duidelijk of u alle vier de festiviteiten kan combineren… Hoe dan ook: geniet van de vakantie!

  • Languedoc