Foodpairing

16 van ‘s werelds beste groentenrestaurants zijn Belgisch

België telt niet minder dan 4 adressen bij de TOP 10 van de beste groentenrestaurants ter wereld! Maar ook nog 12 anderen mogen zichzelf gelukwensen.

Op 6 mei werden de Awards voor de “Best Vegetables Restaurants of the World” uitgereikt te Amsterdam. De Awards ontstonden op initiatief van de Belgische chef Frank Fol, Ambassadeur van Dutch Cuisine en oprichter van de We’re Smart® Green Guide. Elk jaar gaat men op zoek naar de beste groentenrestaurants ter wereld en wordt er een gids uitgegeven met de beste adressen. In de We’re Smart® Green Guide krijgen de restaurants 1 tot 5 radijsjes toegekend. De uitgave 2019 telt meer dan 800 adressen in 38 verschillende landen of 311 restaurants meer dan vorig jaar. De Benelux alleen al scoort 98 nieuwe adressen. Niet verwonderlijk: buiten de Benelux is het hard zoeken naar een grammetje groenten op het restaurantbord…

De top-10 van de wereld:

1. Xavier Pellicer El Menjador, Barcelona
2. Vrijmoed, Gent
3. La Distillerie, Bourglinster (Luxembourg)
4. L’Arpège, Parijs
5. Joia, Milaan
6. Graanmarkt 13, Antwerpen
7. Humus & Hortense, Brussel
8. Arabelle Meirlaen, Marchin (Provincie Luik, België)
9. De Librije, Zwolle (Nederland)
10. Noma, Kopenhagen

Merkwaardig is dat Noma slechts op de 10-de plaats staat, natuurlijk. Andere Belgische toppers zijn L’Air du Temps te Liernu (12e), ‘t Aards Paradijs te Merendree (18e), Hof van Cleve te Kruishoutem (21e), Pastorale te Reet (34e), Hofke van Bazel te Bazel (36e), Benoît en Bernard Dewitte te Ouwegem (41e), Bouchéry te Brussel (43e), L’Air des Sens te Zoutleeuw (47e), Philippe Fauchet te St-Georges sur Meuse (56e), ‘t Zilte te Antwerpen (70e), Taste and Colours te Kortrijk (78e) en Tero te Bierges en Brussel (98e). Het Lepelblad te Gent haalde ook nog brons in de categorie Best Vegetables Restaurants 2019.

De categorie Best Veggie and Vegan restaurant 2019 kende twee laureaten: The Green Spot in Barcelona en Humus & Hortense van Chef Nicolas Decloedt te Brussel (Elsene).

Ook nog dit: Carrefour kreeg een onderscheiding voor zijn campagne Act for food.

 

  • Humus & Hortense (Brussels) ©Kurkdroog