Dirk Rodriguez
Personalia

Alain Bloeykens bekroont zijn Wijnmaker van het Jaar: Miguel Augustin Torres

Hij kon de oom zijn van Anuna De Wever want Torres is ervan overtuigd dat als we niet snel iets doen aan de Climate Change er morgen geen wijnbouw meer is. Het laatste decennium stond bij de Catalaan Torres dan ook compleet in het teken van de duurzame wijnbouw

‘Het icoon dat Spanje op de wereldkaart gezet heeft,” zo noemt Bloeykens Miguel Torres, die vaak ‘senior’ wordt genoemd omdat ook zijn zoon Miguel heet, net als zijn vader die ook al Miguel heette. Maar van die senior wil hij van af, hij wil ‘Augustin’ genoemd worden. Hij is de 4de generatie. Zijn zoon staat bekend als Miguel Torres Maczassek, de 5de generatie. De zoon is verantwoordelijk voor de belangrijke productiesite in Chili. Vader Augustin blijft op zijn 78ste samen met zijn dochter Mireia de hoofdkwartieren in Catalonië runnen.

Waarom wijnmaker van het jaar? “Omdat hij vergeten druivenrassen durfde heraan te planten, omdat hij heiligschennis durfde te plegen door op wel uitgekozen terroirs cabernet en chardonnay te planten en vooral omdat hij miljoenen euro’s investeerde in duurzame wijnbouw: in eigen energievoorziening met een gigantisch park van zonnepanelen, in recyclage van afvalwater en in een drastische vermindering van de CO2-uitstoot.” Zijn vader lanceerde de Sangre de Toro en maakte er een wereldmerk van. Hijzelf breide daar een mooi vervolg aan met de lancering van de Coronas en de Gran Coronas. Daarmee gaf hij de wereld het voorbeeld hoe lokale rassen perfect kunnen geblend worden met internationale, want de Coronas is een assemblage van Tempranillo en Cabernet sauvignon.

Hij las intussen al meer dan 50 boeken over de Climate Change. Hij zegt veel respect te hebben voor de Belgische klimaatexpert Jean-Pascal van Yperseele. “Wat hij vertelt, zie ik al 50 jaar in de wijngaarden gebeuren.” Hij neemt ook de waarschuwing van NASA-wetenschapper James Green au sérieux: als we nu geen actie ondernemen staat de aarde een vijfde uitroeiing te wachten. “Niets doen staat gelijk aan op Mars gaan wonen, zegt Green. Maar ik heb geen zin om wijnstokken op mars te gaan planten, schrijf dat maar op,” en Torres’ ogen schieten vuur.

In maart pakte Torres uit met een primeur. Hij vangt nu bij de fermentatie vrijgekomen CO2 op en converteert die tot biogas. “Als alle wijnmakers mijn voorbeeld volgen, zal de wijnindustrie op zijn eentje al een deel van het klimaat gered hebben.”

Wie het volledige artikel van Alain Bloeykens wil lezen, kan de pdf aanvragen via vino@vinopres.com

  • Sr Miquel A. Torres