Dirk Rodriguez
DIVERS

De Rhône ontdekt zijn witte druiven

De wijnwereld lijkt een gezapig, idyllisch wereldje waar de tijd net iets meer stilstaat dat in de rest van de goegemeente, maar dat is schijn. Dit zijn de belangrijkste trends in de Rhônevallei.

Tijdens de persconferentie in april tijdens Rhône Découvertes zei Inter-Rhônevoorzitter Michel Chapoutier dat er een nieuwe generatie opstaat die wijn ontdekt en dat die generatie minder gefocust is op rood en meer op wit. “Maar de oplossing zal niet zijn om rood te rooien, maar om wit bij te planten,” aldus nog de praeses. De cijfers tonen aan dat die beweging al tastbare vormen aanneemt. In 2017 was er nog sprake van 6% wit, nu 10%. Wie zijn de actoren achter deze verandering: alle appellaties of slechts enkele in het bijzonder? U vindt de cijfers verder in dit artikel.

De kwaliteit in de Rhône is na 2013 (een kleine ramp net als in Bordeaux) echt wel op het appel, wat nog niet wil zeggen dat het snor zat met de volumes. 2014 was relatief fris maar voldoende droog zodat men een grote oogst binnenhaalde van 3,1 miljoen hectoliter.

Laatste oogstjaren
Het oogstjaar 2015 was iets warmer met een correct volume: 2,9 miljoen hectoliter. Men spreekt over een jaar dat goede bewaarwijnen oplevert. 2016 was een jaar waar de wijnbouwers erg trots op zijn: genereus in kwaliteit en goed in volume: 3,0 miljoen hl. 2017 kende een vochtige, koude lente, met als gevolg coulure en tegenvallende volumes: 2,4 mln hl, maar een interessante kwaliteit die frisse, fruitige wijnen oplevert die al bijna op dronk zijn.
In 2018 was de lente warm en vochtig wat dan weer een ander probleem met zich meebracht: meeldauw en weer tegenvallende volumes als gevolg, maar niet zo erg als in 2017: 2,8 mln hl opbrengst. De eerste proefresultaten zijn veelbelovend: genereuze, volle wijnen, een gevolg van de warme zomer die volgde op een vochtige lente.

Wie produceert wit?
De Rhône wil zich dus meer gaan toeleggen op de productie van wit en vanuit kwalitatief standpunt is dit volstrekt begrijpelijk: de witte wijnen van pakweg de Hermitage-heuvel zijn van het opwindendste dat er in wit te vinden is. Volgens sommigen nog beter dan de rode wijnen. Maar we spreken dan over het neusjes van de zalm en over prijzen die meestal boven de €100 gaan. Maar ook in betaalbare appellaties vinden we degelijke witte wijnen, zij het dat de verspreiding erg ongelijk verdeeld is, ook al omdat sommige productieregio’s geen recht hebben op een eigen oorsprongsbenaming in wit.

Dit zijn de cijfers (in % van de productie, cijfers 2015)
• Condrieu 100%
• Clairette de Bellegarde 100%
• St-Péray 100%
• Muscat beaume de Venise 68%
• Hermitage 28%
• Duché d’Uzès 22%
• Cd Rhône Villages Laudun 17%
• St-Joseph 11%
• Grignan-les-Adhémar 10%
• Lirac 10%
• Crozes-Hermitage 9%
• Cd Rhône Villages St-Maurice 9%
• Costières de Nîmes 7%
• Cd Rhône Villages Sablet 7%
• Ventoux 6%
• Lubéron 6%
• Côtes du Vivarais 6%
• Vacqueyras 4%
• Cd Rhône Villages Séguret 3%
• Cairanne 3%
• Cd Rhône Villages Visan 3%
• Cd Rhône Villages Valréas 2%
• Cd Rhône Villages St-Gervais 2%
• Cd Rhône Villages Roaix 1%

Om witte wijn te maken, hebt u in de rhône witte druiven nodig. Dat kan een overbodige opmerking lijken, maar dat is het niet. In wereldregio’s zoals Californië wordt er een pak White Zinfandel geproduceerd en dat is een blanc de noir: een witte wijn geperst uit blauwe druiven met kleurloos sap… In de Rhône (we zitten in het strenge Frankrijk) mag dat niet. Er zijn wel een aantal lichtgekleurde druiven toegelaten zoals de Grenache gris.

Toegestaan druivenrassen in het noorden (Rhône septrentional): Marsanne, Rousanne, Viognier.

Toegestaan druivenrassen in het zuiden (Rhône méridional): Grenache blanc, Marsanne, Rousanne, Clairette, Vermentino, Viognier, Grenache gris…

  • Michel Chapoutier