Frédéric Galtier
Regio

De Wijntrends voor 2019 volgens CMB

De Concours Mondial van Brussel (CMB) brengt elk jaar zijn overzicht van de wijntrends uit van de wijnindustrie. Bij deze de trends voor 2019.

Kleine domeinen, grote producenten, ze hebben allemaal begrepen dat er moet ingezet worden op een “meer verantwoorde” wijnproductie. Daarbij wordt om te beginnen rekening gehouden met de gezondheid. De consument gaat almaar meer letten op een gezonde levensstijl en dat kan zijn keuze inzake wijn beïnvloeden. De consument krijgt meer oog voor herkomst en productiemethode. Biowijn en natuurwijn worden voortaan als van een superieure kwaliteit aangezien. Dat was vroeger wel eens anders: men ging er van uit dat deze wijnen qua smaakkwaliteit vaak inferieur waren.

De CMB heeft dus niet geheel toevallig twee jaar geleden in Valladolid, Spanje, de “Organic Wine Trophy” gelanceerd. Vroeger steeg het aantal bio-inschrijvingen gestaag, maar vanaf 2015 explodeerde dat cijfer en sedertdien verdubbelde het nog. In het begin kwamen deze wijnen vooral uit Spanje, Italië en Frankrijk, maar de laatste jaren zien we ook almaar meer biologische wijnen uit China, Griekenland en… Moldavië.

En dan zijn er nog de Vegan-wijnen. Volgens het achteretiket uitermate geschikt voor uw barbecues, jawel. We kunnen even lachen, maar behalve het feit dat deze wijnen niet geklaard worden met dierlijke producten (zoals eiwit) roepen ze het beeld op van respect voor de planeet en dat ligt gevoelig. Er is ook almaar meer belangstelling voor wijnen met een lager alcoholgehalte. En na jaren van stijgende curves voor rosé-wijn en bubbels, zouden de rode wijnen vanaf nu weer aan het feest zijn. Benieuwd of dit ook voor Europa zal gelden.

De laatste jaren zagen we dat de klimaatverandering niet alleen het alcoholgehalte in de wijnen deed stegen, maar ook de hoeveelheid restsuiker. De wijngaarden uit het noorden krijgen hier meer aandacht. Vroeger moesten wijngaarden naar het zuiden gericht zijn. Nu zoekt men geschikte bodems die noord-oostelijk, noord-westelijk of pal noord georiënteerd zijn. Vroeger plantte mùen de wijngaarden van oost naar west aan, voor een maximale blootstelling van bladeren en druiven aan de zon. Nu plant men almaar meer van noord naar zuid aan, zodat de stokken maximaal schaduw creëren voor elkaar. “Het wordt een grote uitdaging voor de toekomst om frisse, fruitige wijnen te produceren met een matig alcoholgehalte,” meent Baudouin Havaux, voorzitter van de CMB.

Meer wijn uit China?

China is op dit ogenblik al de grootste consument (na Frankrijk zelf) van Bordeaux-wijn. En omdat de jonge Chinezen liever wijn drinken dan de nationale kortedrank (baijiu), blijft de invoer van wijn er stijgen ondanks de haperende conjunctuur. Volgens de International Wine and Spirits Record doet China er dit jaar nog eens 8% bij en dat niettegenstaande het feit dat China zelf almaar meer wijn produceert. We vinden er zowat alle druivenrassen en zelfs de Carmenère zou het er goed doen. Maar de Cabernet Sauvignon is de publiekslieveling en dat vertaalt zich naar het aantal gewonnen CMB-medailles: geen enkel land won zoveel bekroningen met Cabernet-wijnen als China!

Nieuwe potentiële markten

Na China richten de verkopers de blik op Singapore, Tsjechië en Taïwan. Volgens experts worden dat de snelst groeiende markten de volgende 5 jaar. De vreemdste eend in deze bijt is misschien wel Tsjechië, de bakermat van de pils, waar men nog steeds 150 liter bier (wereldrecord!) hijst. Maar de laatste jaren krijgt men er steeds meer belangstelling voor wijn en dan vooral voor Georgische (!) wijn.

Internationale versus autochtone druivenrassen

De aanplant van internationale druivenrassen (type Cabernet, Sauvignon, Merlot, Chardonnay…) blijft wereldwijd toenemen. Blijkbaar blijft de fanclub van deze druivenrassen en wijnen zich verder uitbreiden. Thomas Costenoble, directeur van de CMB, hierover : “We vinden in steeds meer landen wijn van een superieure kwaliteit. Druivenrassen die vroeger als autochtoon werden beschouwd, winnen aan populariteit over de grenzen heen.”

Parallel hiermee stijgt ook de belangstelling voor de autochtone of endogene druivenrassen. Wijnliefhebbers verdiepen zich graag in regionale specialiteiten en verlaten graag de begane paden. Italië met zijn meer dan 400 appellaties op basis van autochtone druivenrassen spant hier de kroon (denk maar aan de Primitivo, Sangiovese, Montepulciano, Nerello, Barbera, Sagrantino, Vernaccia, Aglianico…)
Maar ook Portugal (met o.m. Touriga Nacional, Castelão, Touriga Franca, Tinta Barroca, Baga…) en Griekenland (Assyrtiko, Agiorgitiko, Savatiano..) hebben aardig wat ampelografische specialiteiten in hun kelders. Op de CMB die dit jaar plaatsvindt in Aigle (Zwitserland) wordt er in deze context met buitengewone belangstelling uitgekeken naar de Chasselas, die 27% van de Zwitserse aanplant vormt en daarmee de nationale druif van de Helvetiërs mag genoemd worden.