Oogst in Wallonië: vlot naar de 1,4 miljoen flessen!

Vorige jaren raakte heel wijnproducerend België met moeite aan 1 miljoen flessen: nu wordt de oogst in Wallonië alleen al op 1,4 miljoen geraamd! Een overzicht met interviews met de belangrijkste producenten.

Voor Vlaanderen kregen we nog geen overzicht, maar voor Wallonië zijn de cijfers alvast hallucinant. We komen van  620.000 flessen in 2015, gingen naar ruwweg 750.000 in 2017 en produceren liefst 1,4 miljoen flessen dit jaar – enkel en alleen in het zuiden van het land. Daarbij moet je voor ogen houden dat er officieel slechts 147 ha in productie is (bron: FWH). Dat komt neer op een gemiddelde van 71,5 hl per hectare. Dat is een bijzonder hoog rendement.

Guy Durieux, voorzitter van Vign’Andenne, ziet drie oorzaken: om te beginnen de klimaatverandering met ongeziene zomerse omstandigheden bij ons, daarnaast meer vakkennis bij de wijnbouwers die hun kinderziektes stilaan overwonnen hebben. En door de late vrieskou van de vorige twee jaren is men ook anders gaan snoeien: men laat meer hout staan aan de wijnstokken. Dat leverde hogere volumes op dit jaar.

 

  • Vignoble des Agaises

Moeten er nog bubbels zijn?

In Henegouwen zijn er twee grote “locomotieven” voor de wijnbouw. Vignoble des Agaises te Haulchin (Binche) zal dit jaar 300.000 flessen op de markt brengen van zijn bekendste cuvée (Ruffus). Bezieler Arnaud Leroy noemt 2018 “het oogstjaar van de eeuw” want hij ziet zowel volume als kwaliteit in zijn kuipen. We zullen bijna zeker een millésimé uitbrengen zoals in 2009, 2011 en 2014. Een onvoorzien gevolg van dit succesjaar is dat hij moet investeren in extra opslagruimte.

  • Chant d'eole, Quévy

Nog meer bubbels vinden we op Domaine du Chant d’Eole. Hier is sprake van een verdubbeling van de oogst: er werd dit jaar evenveel binnengehaald als in 2016 en 2017 samen, we spreken over het equivalent van 135.000 flessen. “Dat zal ons toelaten om de verliezen van de laatste twee jaar wat te compenseren,” zegt Hubert Ewbank. “We denken er aan om het domein uit te breiden van 12,5 ha tot 20 ha. Toch willen we alles binnen de perken houden, zodat het een famiale onderneming kan blijven.” Volgende lente zou al meer dan 3 hectare bijgeplant worden.

Provincie Namen

Te Bovesse horen we eenzelfde verhaal bij Ry d’Argent dat zelf 13,5 ha in productie heeft maar druiven aankoopt van andere wijnbouwers, goed voor nog eens 20 hectare. Op die manier is Jean-François Baele samen met Jeroen Houben (Jerom Winery) de enige négociant in België naar het model van de Champagne. Nooit voorheen werd hier zo’n mooie oogst binnengehaald. Dat komt goed uit, zegt Baele, want hij staat op het punt nieuwe cuvée’s te lanceren zoals een Bulles Blanches en een reeks stille wijnen. “Ik denk dat we dit jaar op een recordproductie van 350.000 flessen afstevenen,” vernemen we nog uit zijn mond. Dat zou van hem meteen de grootste producent van België maken.

 

  • Ry d'Argent

Bij het biologische Domaine du Chenoy worden 80.000 flessen vooropgesteld terwijl voorheen nooit meer dan 50.000 per jaar werd geproduceerd. Zelfde verhaal bij Château de Bioul met zijn 11 hectare. Vanessa Wyckmans-Vaxelaire had geen enkele last van lenteziektes zoals meeldauw en verheugt in de superbe kwaliteit van de oogst. De wijnen zullen erg aromatisch en geconcentreerd zijn, dankzij de vele uren zonneschijn en de afwezigheid van regen. Bij Bon Baron verwacht men een bescheiden 20% meer dan gebruikelijk. Vorig jaar werden 85.000 flessen geproduceerd, dus mag men mikken op een eindtotaal dat boven de 100.000 flessen zal uitkomen.

  • Vin de Liège, Heure-le-Romain

Provincies Luik en Waals-Brabant

Dankzij de uitzonderlijke zomer slaagde de coöperatieve Vin de Liège er dit jaar voor het eerst in de vooropgestelde doelstellingen te halen: een productie van 85.000 flessen. Dat is het dubbele van 2017. Op de 12,7 hectare vinden we vooral jonge stokken die een gemiddelde van 67 hl/ha opbrachten.

Volle oogstmanden ook bij Domaine de Mellemont in Thorembais, Brabant. Men wist hier geen blijf met de druiven. De oogst sprong van 17.000 flessen in 2017 naar 40.000. Bij het oogsten moest men meerdere keren stoppen omdat de kuipen vol waren. Te Baulers vinden we Ferme du Chapitre, minder bekend in Vlaanderen, maar intussen ook al 10 hectare groot, waarvan 2 ha dit jaar pas werden aangeplant. 8 productieve hectaren zullen hier 45.000 flessen opleveren. “Opmerkelijk zijn de suikers,” zeg wijnbouwster Annie Hautier, “Normaal hebben we een equivalent van maximum 13% alcohol. Dit jaar zitten we aan 14 à 14,5%!”

En behalve de ongeziene alcoholgehaltes zitten de Belgische wijnbouwers voor het eerst met commerciële hoofdbrekens: “Waar gaan we dat allemaal verkopen?”

Alvast via de adressen hieronder.

Deze wijnen zijn te vinden bij sommige cavisten zoals
Mig’s World wines in Brussel of in wijnbar Belgian Wines te Antwerpen en online bij popsss.com, oeno-belgium.be of bij D’Ici.