Dirk Rodriguez

100 hectare erbij in Haspengouw. Nieuwe fase in de Belgische wijnbouw?

"Door dit megaproject voor te stellen, wil ik inderdaad ook de Belgische overheden wakker schudden,” aan het woord is Ghislain Houben, wijnmaker en eigenaar van Hoenshof en hoogleraar economie.

foto: Jeroen (links) en Ghislain Houben (rechts) ©Vino

“Het is tijd dat de wijnbouw zichzelf ernstig neemt in Vlaanderen,” aan het woord is Ghislain Houben, economiehoogleraar én wijnbouwer op Domein Hoenshof. “Van een elitair tijdverdrijf moeten we evolueren naar een volwaardige economische activiteit. Door dit megaproject voor te stellen, wil ik inderdaad ook de overheden wakker schudden.”

“75% van de Belgische wijnbouwers beschikt over een wijngoed van minder dan 3 hectare en dat is te klein om professioneel te werken,” aldus Houben. “In Nederland zag men op zeker ogenblik dezelfde evolutie als nu in België. Het ging snel van 250 naar 300 ha, maar toen kreeg men de eerste mislukkingen te verwerken en nu is hun wijnareaal weer gekrompen tot 250 ha. Als we niet dezelfde weg op willen gaan, moeten we de volgende stap durven zetten, zo niet blijven we bij iets anekdotisch dat enkel voor de elite bedoeld is.”

Om de daad bij het woord te voegen, creëerde Ghislain Houben samen met zijn zoon Jeroen Jerom Winery dat op een grote schaal wil opereren. Dat is nodig om efficiënter tewerk te gaan. Die schaalvoordelen moeten leiden tot toegankelijker prijzen die het mogelijk maken om nieuwe kanalen aan te boren: grootdistributie en export.

De eerste 10 hectare zijn al een feit
Het opzet is zonder meer ambitieus te noemen en Ghislain Houben geeft toe dat hij het enkel aandurft omdat zijn zoon Jeroen hem wil opvolgen. Jerom Winery wil de volgende jaren 100 hectare onder contract krijgen. Dat lijkt te zullen lukken omdat in Haspengouw, waar Hoenshof en Jerom Winery actief zijn, veel fruitboeren geen toekomst meer zien in peren, appelen of zoete kers. Houben is met meerdere van deze fruitboeren gaan praten om het project uit te leggen. Houben: “Ik weet dat de mensen in deze streek hun gronden niet willen verkopen. Daarom heb ik hen ook alleen maar gevraagd om aan een reconversie te beginnen: zij vervangen hun fruitbomen door wijnstokken en Jerom Winery biedt hen als tegenprestatie een contractuele afnameprijs voor hun druiven.”

  • ©Vino

Houben treedt daarbij dus op als négociant: hij maakt wijn van druiven die hij aankoopt bij fruitboeren. De eerste drie fruittelers, die 10 hectare wijnbouwgrond vertegenwoordigen, leverden hun eerste druiven vorig jaar al. De eerste flessen rolden intussen al van de bottelarijband.

Zwanenzang van de fruitsector
Ghislain Houben: “In de appelen- en perensector is het nu crisis: alles verschuift naar het Oostblok, meer bepaald naar Polen en Oekraïne en het is onze schuld: wij hebben hen geleerd hoe ze het moeten doen. Ons fruit is enkel nog gegeerd op de eigen Belgische markt. We moeten dus de handen uit de mouwen steken om te voorkomen dat onze fruitsector verschrompelt. Dat kan door een conversie naar wijnbouw en die kans wil ik nu kanaliseren. Fruittelen kunnen de boeren hier goed genoeg en van druiven telen zijn ze niet bang. We hebben hier in Zuid-Limburg de beste gronden. De fruitboeren hebben de machinerie. De investering die ze moeten doen is beperkt. Ze zien wel op tegen het 3de en 4de luik van het traject: wijnmaken en verkopen. Maar daar zorgen wij voor.”

Wordt de Belgische wijnbouw een volwaardige economische sector? “De Vlaamse overheid zou het wel graag willen maar heeft voorlopig nog niet begrepen dat je eerst moet investeren alvorens je kunt oogsten. En dat is jammer want het kan een mooie return opleveren,” aldus nog Houben.

Misschien begrijpen de mensen van de federale overheid de wijnsector ook maar half-en-half en is het tijd dat we even een masterclass geven over de economische aspecten van de wijnsector in onze geklimatiseerde kelder? Dames en heren, jullie zeggen het maar. Altijd welkom.