Wijnbars van België
Naar het beeld van zijn oprichter is Saka 20 een wijnbar die een beetje van de pot gerukt is. Philippe Genion is auteur, lokale rockster, vuurwerkmaker, kortom een gewichtig artiest in alle betekenissen van het woord. Hij gaat er prat op dat hij een wijn pas seelctioneert nadat hij hem uitbundig heeft geproefd en er staan er 550 op de wijnkaart... Rock en roll wijnbar zeg maar.
Van Nicolas Meeùs en de gebroeders Bucella. Veel thema-avonden en master classes. Soms worden ook wijnbouwers en invoerders uitgenodigd. Je eigen wijn meebrengen en kurkrecht betalen kan ook. Er worden niet alleen tapa's geserveerd. Chef Kyrkos Zisis zorgt ook voor een drietal warme schotels waaronder een risotto van de dag.
Een van ’s lands mooiste wijnkelders, sterrenrestaurant op de koop toe, dat toch betaalbaar is gebleven. Sommelier Yannick Michel leidt u door de uitgebreide wijnkaart die op zich al een ommetje waard is. Leuke formule: 4 gangenmenu (€54) gecombineerd met prestigewijnen €45 (wijn). (prijzen eind 2017)
Uitbaatster Hilde Jonckheere, partner in langbeen Duitse Topwijnen, blijft onwrikbare fan van Riesling, Sylvaner en Spätburgunder.
Bistronomie met een ster, waarvan de prijzen werden aangepast aan het prestige. Maar the Glorious verdient een plaats in deze lijst om de eenvoudige redenen dat zaakvoerder Jurgen Lijcops als eerste in België het principe van topwijn per glas invoerde. En dat blijft een uithangbord. Er zijn er zo’n 40 per glas verkrijgbaar.
Oosters toprestaurant, eenvoudigweg delicieus, zonder het ver te zoeken: gewokte inktvis, dim sum, zeebaars, ngau lam, wagyu beef, pikante lamslapjes: puurheid neemt de bovenhand. De wijnselectie werd zorgvuldig samengesteld en alles werd betaalbaar gehouden. Sereen interieur. Wijn-gerecht combinatie op basis van een tablet.