Dirk Rodriguez
Diverse

“De Druif” volgens Gianluca Di Taranto

Het ultieme boek over druivenrassen is vanzelfsprekend al geschreven door Jancis Robinson MW, wijnrecensente van de Financial Times, maar het is duidelijk dat Gianluca di Taranto iets anders voor ogen had...

Het wordt inderdaad snel duidelijk dat Gianluca di Taranto die we kennen als voormalig sommelier van The Jane en als gewezen Beste Sommelier van België, een soort van bloemlezing van de Vitis Vinifera heeft willen maken – zeg maar van de druivenrassen die hem het meest boeien.

Daarbij heeft hij niet enkel oog voor de bekende druivenrassen zoals de Chardonnay, Pinot noir of Riesling, maar ook cépages die in feite nog wachten op hun doorbraak bij de wijnliefhebber zoals de Godello uit Galicië, de Frappato uit Sicilië of de Petite Arvine uit Zwitserland en de Italiaanse Aosta-vallei (in totaal spreken we over meer dan 50 druivenrassen).

Het is goed dat het proza over de druiven (goed geschreven overigens) verbonden is met de actualiteit en dat er in de zijlijn een rubriek ‘Safe Bets’ is opgenomen: betrouwbare producenten die de wijnliefhebber op het ontdekkingspad sturen. Een echte voorstelling van specifieke wijnen met commentaren is niet opgenomen.

Het boek is geïllustreerd met sfeerfoto’s meer dan met foto’s van druiventrossen en gebladerte. Dit boek is dus echt gericht aan wie wil ontdekken voor het plezier en niet voor zozeer voor botanici of ampelografen. Met andere woorden: een leuk tot zelfs nuttig cadeau voor onder de kerstboom.

De Druif, Gianluca di Taranto, 224 pp. Uitgeverij Lannoo, richtprijs €26,99