De Roussillon verrast Belgische sommeliers met een breed scala van kwaliteitswijnen

Door Partner 

10.10.2022

De Roussillon wordt door wijnliefhebbers en sommeliers almaar hoger ingeschat. De unieke ligging, vlak aan de Middellandse Zee waarvan de warmte wordt getemperd door de luchtstromingen uit de Pyreneeën, en de eeuwenoude savoir-faire zijn maar enkele van de kwaliteitsfactoren van deze wijnregio.

Over de Roussillon zouden we veel cijfers kunnen citeren, maar we halen er één markant cijfer uit: een gemiddelde productie van 28 hectoliter per hectare! Dat is zowat het laagste cijfer van Frankrijk en een teken dat de rendementen hier gedicteerd worden door de natuur en niet door menselijke interventie. Niet toevallig is hier liefst 29% van de wingerds biologisch gecertificeerd. Kwaliteit komt op de eerste plaats, het volume is wat het is en komt duidelijk op de tweede plaats.

Van oudsher worden hier alle wijnstijlen ten volle ontwikkeld: van de wereldberoemde VDN’s (Vins Doux Naturels) en droge rode wijnen tot roséwijnen en fris krokante witte. De eerste twee stijlen zijn voldoende bekend in België, maar het is zeker de moeite om ook de witte en de roséwijnen even voor het voetlicht te houden.

Witte wijnen
De witte AOP-wijnen zijn meestal een blend van traditionele druiven zoals de Macabeu, de Grenach blanc en gris, de Tourbat (alle ook gebruikt voor de VDN), de Carignan blanc en verder Vermentino, RMarsanne, oussanne en Viognier. Voor de witte IGP-wijnen wordt dit druivenarsenaal nog aangevuld met Chardonnay, de Muscats d’Alexandrie en à petits grains (tevens de sterren van de VDN’s), de Sauvignon blanc en resistente rassen zoals de Muscaris, Soreli, de Cabernet blanc en de Souvignier gris. De productie van wit maakt intussen 7% uit van het totale plaatje bij de AOP-wijnen en 23% bij de IGP-wijnen.

(Lees verder onder de foto)

Roséwijnen
Anders dan de rode wijnen volgen de roséwijnen de algemene Franse regel dat ze het resultaat zijn van een korte maceratie of directe persing. De belangrijkste druiven zijn hier de Grenache noir, de Carignan, de Mourvèdre, de Syrah en de Cinsault bij de AOP-wijnen, aangevuld met Merlot, Cabernet Sauvignon en franc, Marselan of de resistente Cabernet Cortis. De productie van roséwijn maakt 18% uit van het gehgeel bij de AOP-wijnen en 31% van de IGP-wijnen.

18 « Coups de Cœur »
Bij de degustatie van 130 wijnen beschikbaar in België door een keur van het Belgische sommelierscorps viel de uitstekende gemiddelde score van de wijnen op: 14,41/20! Zoals Dries Corneillie, Beste Sommelier van België 2022 van de Belgische Sommeliersgilde opmerkte: “Het is goed dat de Roussillon interesse toont voor diverse vinificatietechnieken en wijnen maakt zonder al te veel extractie. Wat wit betreft ontdekte ik zeer interessante wijnen met ongelooflijke culinaire mogelijkheden.”

Wij belichten hieronder voor u de top-18 uit de degustatie met bijhorende commentaren van de sommeliers,

Rosé

Rosé, Aulius d’en Guiter, IGP Côtes Catalanes, 2021
Uitstekende rosé met een Belgisch tintje (met Jean Philippe Mari als eigenaar), op basis van syrah en grenache gris. Bijzonder aromatisch en heel aantrekkelijk met accenten van zacht rood fruit. Evenwichtig en prettig van smaak. Leuk om zo te drinken maar ook bij salades of gegrilde groenten.


Blancs

Vieille Mule Blanc, Jeff Carrel, IGP Côtes Catalanes, 2021
Wat een verrassing, deze witte wijn op basis van Macabeu! Fantastische aroma’s van citrus en perzik, gevolgd door een harmonisch palet, volledig in balans en met een heerlijk bittertje op het einde. Super als aperitief, maar ook met tapas.

Adeodat, Domaine Augustin, AOP Collioure, 2019
Fantastische wijn, bijzonder harmonieus en vol van smaak. Maar ook de neus is aantrekkelijk met accenten van rijp geel fruit en citrus. Vetjes op de tong met perfect verweven houttoets en frisse zuren op het einde die zorgen voor een culinaire dimensie.

Les Pierres Plates, Vignobles Terrassous, AOP Côtes du Roussillon, 2021
Veelbelovende geur van bloemen en citrus, maar ook lychee, gember en een vleugje vanille. De aanzet is een voltreffer, heerlijk kruidig met veel rijp fruit en fraaie zuren in de afdronk. Beslist een wijn voor aan tafel. Authentiek, stijlvol en boeiend van begin tot eind.

Emotions, Château Cap de Fouste, AOP Côtes du Roussillon, 2020
Intens en complex met verleidelijke aroma’s. Rijpe citrus met een vleugje vanille en een puntje zeezout. Vanaf de eerste slok proef je dat alles perfect in balans is, veel fruit gekoppeld aan een enorme frisheid. Een wijn die nooit verveelt.

(lees verder onder de foto)

Rood

Origines, Domaine Christophe Marin, IGP Côtes Catalanes, 2020
Ideaal voor wie een pure Grenache wil proeven. Prachtige aroma’s van donkere kers, rijpe cassis en viooltjes. De smaak is even boeiend, vol en complex, met een enorme frisheid op het einde. Pure elegantie met een ellenlange afdronk. Ideaal bij kruidige gerechten.

La Vallée de l’Aigle, Serre Romani, IGP Côtes Catalanes, 2020
Blend van syrah en oude carignan. Geraffineerde kracht, helemaal in balans. De geur is fijn en complex met accenten van donker fruit en een vleugje tabak. Moeilijk aan te weerstaan. De smaak is spannend, prachtig gestructureerd maar ook heel erg fris.

Galets Roulés, Château de Rey, AOP Côtes du Roussillon, 2020
Vrij krachtig maar ook heel gedistingeerd. Ontzettend boeiende geuren van donker fruit, bramen, cassis en een hint van gebrande koffie. Mond met veel finesse. Pure expressie van het Franse zuiden, maar dan stijlvol en met een vleugje chic.

Tradition Rouge, Domaine Deprade Jorda, AOP Côtes du Roussillon, 2021
Als je van een vlotte en sappige wijn houdt met veel donker fruit, dan is dit je ding. Bramen, donkere kersen, een vleugje cassis, hij heeft het allemaal. Erg toegankelijk, goed gestructureerd en met fijne zuren, een soepele wijn met een flinke dosis charme.

Compartir, Château de l’Ou, AOP Côtes du Roussillon Villages, 2019
“Compartir” betekent delen en deze wijn wil je direct delen met vrienden. Heerlijke geur van donker fruit en fijne kruiden, typisch Roussillon. De smaak is vol en rijk maar uitstekend in balans door de frisse zuren en de toets van viooltjes.

(Lees verder onder de foto)

Altatura, Arnaud de Villeneuve, AOP Côtes du Roussillon Villages, 2020
Heerlijk aroma van rijp rood fruit, cassis met een rokerig puntje. De smaak is even boeiend, ontzettend harmonieus, fruitig en met een fraaie toets van chocolade. Alles is prachtig verweven, karaktervol, geraffineerd en met een zeer lange finale.

Clos del Rey, Clos del Rey, AOP Côtes du Roussillon Villages, 2019
Van raffinement gesproken! Het begint in de geur, heel complex en fruitig met een opmerkelijk accent van viooltjes. De smaak is verfijnd, intens maar helemaal in balans en ontzettend puur. Prachtig fruit gekoppeld aan fraaie tannine en een verbluffende afdronk.

Alchimie, Domaine La Part des Anges, AOP Côtes du Roussillon Villages Caramany, 2020
Fantastisch is de frisse geur van donkere kersen en viooltjes, aroma’s waar je niet genoeg van kunt krijgen. De smaak is echter nog spannender met veel donker fruit, bloemen en minerale accenten. Een knappe terroirwijn die je moet geproefd hebben.

Cavalcade, Château de Corneilla, Jonquères d’Oriola Vignobles, AOP Côtes du Roussillon Villages Les Aspres, 2019
Prachtige wijn op basis van syrah en grenache. De geur is heel intens met veel donker fruit, waaronder bramen en cassis. Ook de smaak is helemaal top. Volledig in balans met opnieuw veel fruit dat wordt gecounterd door fijne zuren en een knappe tanninestructuur.

Réserve, Gérard Bertrand, AOP Côtes du Roussillon Villages Tautavel, 2018
Deze wijn is perfect om nu te drinken. Heerlijk zijn het zachte en rijpe fruit met daarin aalbessen en frambozen, de fijne kruiden en de zijdezachte tanninestructuur. Deze wijn is prachtig in balans, uiterst elegant en met een zeer lange afdronk.

(Lees verder onder de foto)

Arrels, Domaine Fontanel, AOP Maury sec, 2020
Geslaagde blend van grenache en mourvèdre met ontzettend frisse aroma’s van bramen en cassis. Heel aangenaam. Ook de smaak is jong, met opnieuw veel zwart fruit en een tikje groene peper. Fijn en elegant, uitstekend in balans en met een ragfijne finale.

Vins Doux Naturels (VDN)

Domaine Pouderoux, AOP Maury, 2018
Heel apart met accenten van Luikse siroop, balsamico, vijgen, peer. De mond is uitermate complex. Het puntje restsuiker zit prachtig verweven, een knap staaltje van evenwicht. Een schoolvoorbeeld in zijn genre, vol maar tegelijk dynamisch en fris.

Héritage du Temps 5 ans d’âge, Domaine Singla, AOP Rivesaltes, N.M.
Bijzondere wijn, enigzins apart maar ongelooflijk complex en verfijnd. Gekonfijte citrus, rijpe abrikoos, verse vijgen … te veel om op te noemen. Op de tong valt alles prachtig samen en proeven we een pure, elegante en geraffineerde wijn die je niet snel vergeet.

De juryleden
Alessia Persechillo (sommelier van ‘Bistro Racine’* in Braine-le-Château), Vicky Corbeels (sommelier, Wine Lady of the Year 2015 en consultant), Gauthier Louwart (oprichter van wijnbar ‘Le Verre Bouteille’ in Luik), Philippe Berger (sommelier en professor wijndegustatie aan het CEFOR in Namen, consultant voor Oenovin en wereldkampioen blindproeven in 2018), Bram Lemmens (sommelier en voorzittter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers),  Dries Corneillie (sommelier van ‘De Jonkman’ ** in Brugge), Kris Lismont (voorzitter van de Belgische Sommeliersgilde), Andy De Brouwer (sommelier, eigenaar en maitre d’hôtel van ‘Les Eleveurs’ in Halle, 2e op de Trophée du Maître d’Hôtel tijdens Sirha 2021, 1e Maître d’Hôtel van België 2019) en Benoit Couderé (mede-oprichter van ‘Santé Wines’, Beste Sommelier van België 2015 en 2016).

Copyright foto’s: helemaal bovenaan (Aspres Castelnou): ©Schulz.
Midden (Aspres Canigou): ©KulinarikerLarsOldenbüttel.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down