Dirk Rodriguez
Regio

‘s Werelds beste rode en witte wijnen volgens de CMB

De Concours Mondial van Brussel die plaatsvond in Zuid-Italië (Calabrië) leverde een Moldavische, Spaanse en Zwitserse topper op, naast tal van andere pareltjes natuurlijk.

Spanje en Moldavië winnen de hoofdprijzen (Revelations) voor de Beste Witte en Rode wijn van de wedstrijd. De beste biologische wijn komt uit Zwitserland.

Van 19 tot 21 mei bracht ‘s werelds meest prestigieuze wedstrijd experts uit de hele internationale wijnsector samen in Cosenza om meer dan 7.300 wijnen uit bijna 40 landen te proeven.

Onder de winnaars bevinden zich wijnen uit alle werelddelen, waaronder alle bekende historische wijnproducerende landen, maar er worden ook verrassingen genoteerd uit China, Peru en Kazachstan.

De hoogst scorende witte wijn uit de Concours dit jaar is Mar de Frades Finca Valiñas 2017 – een Albariño uit Rias Baixas, Spanje. Verrassender is misschien dat de best noterende rode wijn uit Moldavië komt: Fautor Negre 2017, een blend van de inheemse rassen Feteasca Neagra en Rara Neagra.

Frankrijk verzamelde het grootste aantal medailles (445) met vooral wijnen uit Bordeaux en de Languedoc-Roussillon. Spanje eindigde niet ver met 433 medailles, met nadruk op wijnen uit Castilla y Leon en Rioja. Italië, het gastland, eindigt knap derde met 351 medailles. De meest bekroonde regio’s in Italië zijn Sicilië, Toscane en Puglia. Portugal eindigde traditiegetrouw sterk met een vierde plaats en 296 medailles. China bekleedt de vijfde plaats met 141 medailles.

Tijdens de Concours werd traditiegetrouw ook aangekondigd waar de CMB volgend jaar doorgaat: dat wordt Istrië en daarmee doet de Concours voor het eerst Kroatië aan.

Voor alle medailles klik hier