De Champagne tolereert voor het eerst een resistent druivenras

Door Dirk Rodriguez 

26.01.2022

Frankrijk toonde zich tot dusver erg weerspannig tegen interspecifieke (aka hybride of resistente) druivenrassen. Pas in 2018 keurde het land 4 rassen goed voor de dienst: Artaban, Vidoc, Floreal en Voltis. In de Champagne kan vanaf dit voorjaar de Voltis voor het eerst ook aangeplant worden voor commercieel gebruik.

Even herinneren wat een interspecifieke soort is. De bekende druivenrassen, Merlot, Chardonnay enz… zijn alle erkend als Vitis Vinifera, zeg maar authentieke druivenrassen. Zij ontstonden historisch en ampelografisch gezien uit een kruising van andere (Europese) druivenrassen. Bij interspecifieke of hybride druivenrassen met resistente eigenschappen gaat men echter een Vitits Vinifera-druif kruisen met een niet-erkende tafeldruif (doorgaans van Aziatische of Amerikaanse oorsprong) in de hoop op een hogere resistentie tegen ziekten en andere bedreigingen van wijnstok zoals extreme droogte en late vorst.

Een hogere resistentie is erg nuttig dezer dagen, gelet op de klimaatwijziging. De nieuwe druivensoort kan resistent zijn tegen landurige vochtige perioden en de daarmee gepaard gaande schimmels, of tegen insecten die de oogst aantasten of zelf ziekten verspreiden, tegen droogte enz… Daarmee is natuurlijk nog niet gezegd of de wijn die eruit voortvloeit interessant genoeg is om de druif te erkennen. Zo’n erkenningsprocedure kan vele jaren duren, zeker in Frankrijk.

In België worden heel wat resistente soorten gebruikt, noemen we maar Johanniter, Cabernet Cortis, Souvignier gris, Pinotin, Regent… In Frankrijk waren resistente druivenrassen tot dusver echter taboe. Als reden wordt vaak aangegeven dat deze resistente soorten meestal gecreëerd worden in Duitsland of Zwitserland en dat strookt niet met het ego van de Fransen.

Voltis

Maar kijk, de aanplant van de Voltis wordt nu voor het eerst toegelaten in de Champagne, na meer dan 15 jaar experimenteren in 18 verschillende percelen (bron: Terre de Vins). De Voltis is een kruising van Villaris en een afstammeling van de Muscadinia rotundifolia. Het is een druif met een hoge zuurgraad, dus interessant in tijden van klimaatopwarming, bestand tegen late vorst en tegen lange perioden van droogte. De stokken hebben ook geen last van een mechanische verwijdering van onkruid, zodat het gebruik van herbiciden niet langer nodig is. Dat zijn een pak voordelen die opwegen tegen de klassieke weerstand tegen nieuwe soorten in een regio. Want stel u voor: een Champagne Blanc de blancs op basis van 100% Voltis!

De kwaliteit lijkt in ieder geval voortreffelijk. 2/3 van een jury van professionele proevers was niet in staat ‘echte’ champagne van een Voltis-wijn te onderscheiden. En diegenen die het verschil wel proefden, bleken aangenaam verrast door de kwaliteit. Het karakter wordt omschreven als fris en niet te aromatisch, precies wat men zoekt in de Champagne. Gevolg: de SVG (Syndicat Général des Vignerons) keurde het gebruik van de Voltis goed voor de volgende 10 jaar (2021-2031)

Maar zo ver zijn we dus nog niet. De rendementen zouden 18% lager liggen dan bij traditionele druivenrassen, en dat is natuurlijk een gevoelig punt. Voorlopig mag een wijnbouwer niet meer dan 5% Voltis hebben in zijn wijnareaal en mag hij slechts 10% Voltis gebruiken in een champagneblend.

Ander nieuws

Bekijk alle
chevron-down