D. Rodriguez – C. Piron
Diverse

Vino’s selectie van de mooiste feestwijnen

De Top Referentie wijninvoerders stelden voor de feesten meerdere wijnen voor zonder beperking van regio of prijsklasse. Het degustatiecomité jureerde blind uit het voorgestelde en dat leverde een bijzonder smakelijke selectie op.

Het degustatiecomité van dienst: Philippe Berger, Charles Piron, Dirk Rodriguez en Marc Vanel.

MOUSSEREND

• Mosnel Brut Satén, Franciacorta Millésimé 2013
Licht citroengeel getint. Bloemige en fijne neus met na walsen gekonfijte citrus, steenfruit en brioche (4 jaar sur lies). Rond en romig op de tong met een frisse toets van limoen en wat broodgist in de finale. Gastronomische franciacorta. (12%)
Châteaux-Vini, €35,99 – 91%

• Ferrari Perlé, Trentodoc 2016
In feite moeten we hier hebben over een blanc de blancs vermits dit een trentodoc is op basis van 100% Chardonnay. In de neus hebben we hints van bloemen, citroenzeste en brioche. Op de tong structuur, de citrusretour en een pomelobittertje. (12,5%)
Licata, €33,99 – 90%

• Domaine de la Boyhouille ‘L’inattendu’, Crémant de Wallonie 2019
Op basis van de resistente rassen Johanniter en Souvignier gris. De 12 maand sur lattes missen hun doel niet: de wijn heeft mooi boter en koekjesdeeg in de neus, de mond is romig en rond met een hint van boomgaardfruit. Zoveelste Belgische reussite. (11%)
Oeno Belgium, €20 – 89%

• Le Perle di Pavone (Loacker) Spumante, Extra Brut, Toscane 2015 (bio)
We hebben hier te maken met een merkwaardige blanc de noirs van Sangiovese. Expressieve neus met een wat aalbes en kruisbes. Vleugje toasten brooddeeg maar ook wat groene toetsen. In ieder geval origineel. Serveer bij fijne hapjes. (11,5%)
Biodyvino, €28,50 – 88%

WIT

(lees verder onder de foto)

• Ried Ungerberg Grüner Veltliner, Burgenland 2017
Wie hongerig is naar het fijnste uit Oostenrijk wordt met deze Ungerberg op zijn wenken bediend: complexe aroma’s van brooddeeg, fumé, steenfruit en citrus, met op de tong een samenspel van minerale energie en fijn fruit. (13,5%)
Ad Bibendum, €40,50 – 92%

• Domaine Thibert ‘Vignes de la Côte’, Pouilly-Fuissé 2014
Klassieke Chardonnay of zijn Bourgondisch. Zachte toetsen van boter en vanille contrasteren met hints van limoen en rijpe perzik. Breed spanningsveld op de tong dankzij een oordeelkundig houtgebruik. Deze feesttopper is ook helemaal op dronk. (13,5%)
Magnus, €33,20 – 91%

• Domaine Huet ‘Le Haut-Lieu’ sec, Vouvray 2019 (bio)
Vouvray is de Loire-appellatie waar enkel Chenin blanc toegelaten is. De wijn is expressief met witte bloesems, citrus en nectarine. Na schudden een vleugje witte peper. Levendig op de tong met een frisse minerale afdronk en een vleugje citruszeste. (13%)
Châteaux-Vini, €29,99 – 90%

• Vigneti Massa ‘Derthona’, Colli Toronesi, Italië 2019

Medium citroengeel getint. Expressief met zomerbloesems, acacia en rijpe citrus. Lichtjes filmend op de tong en verrassend breed geschakeerd met retour van limoen. Zeldzame Italiaan die finesse aan generositeit weet te koppelen. (13,5%)
Licata, €21,97 – 90%

• Gargalo Godello, Monterrei, 2019
In het Spaanse Galicië vinden we de onderschatte appellatie Monterrei. Subtiele fruitneus met steenfruit en appeltjes. Mooie spankracht bij de aanzet en aangename kruidige afdronk. Kan bij zowel schelpdieren, wit vlees als gevogelte. (13%)
Nirvino.be, €13,50 – 89%

• Drius Friulano, Insonzo del Friuli, 2018
Licht citroengeel getint. Complexe neus met koekjesdeeg, toast, abrikoos en een hint van amandel. Fijne pareling op de tong. Levendig palet niettegenstaande de drie jaar op de teller. Frisse aciditeit in de afdronk. Bij fijne voorgerechten. (13%)
La Cantina, €15,90 – 88%

(lees verder onder de foto)

• Sigalas Santorini Assyrtiko, Santorini, Greece 2020
Wijn van het monnikeneiland Santorini is een exclusiviteit die past bij het eindejaar. Deze Sigalas is rond en gul met hints van anijs, daar waar we vaak een verticaal karakter hebben. Wel is er die typische saliniteit terug. Bij zeevruchten. (14,5%)
Ad Bibendum, €35,25 – 88%

• Wijndomein Aldeneyck, Pinot gris, BOB Maasvallei Limburg 2019
België ontwikkelt stilaan zijn eigen Pinot gris-stijl, ergens tussen de Elzas en de vederlichte Italiaanse stijl in. Deze wijn is complex met hints van acacia en peer. Rond en toch droog op de tong met een fijn wit pepertje in de afdronk. (13%)
Oeno Belgium, €14 – 88%

• Christophe Mittnacht ‘Gyotaku’ Terres d’Etoiles, Elzas 2020 (biodynamisch)
Dit is een Elzasser blend op basis van Riesling, Pinot gris, Gewürztraminer en Muscat. Heel complexe neus met acacia, muskaat en nectarine. In de mond zuiver en lang met een lichte sucrositeit. Bij gerookte vis, sushi en Oosterse keuken. (14%)
Magnus, €13,98 – 87%

• Idoia (Ca N’Estruc), D.O. Catalunya 2019
Op basis van de Catalaanse druiven Xarel-lo, Garnacha blanca en Macabeo aangevuld met Chardonnay. Behalve rijp geel steenfruit en citrus, valt ook de fumé-toets op. De mond is consistent met opnieuw citrus en een fijne sucrositeit. (13%)
BuenGusto.be (Opwijk – Dendermonde), €12,50 – 87%

• Casata Monfort ‘Corylus’ Nosiola, Vigneti del Dolomiti
Wijn afkomstig uit het noorden van Trento, gemaakt op basis van de lokale Nosiola-druif. Neus met een hint van kruiden, perzik en bloesems. Lekker vetjes op de tong, wat in balans wordt gebracht door frisse zuurtjes. Gastronomisch potentieel. (13%)
La Cantina Italiana, €18,97 – 87%

• Ramón Bilbao, Limite Norte, Rioja blanco 2017
Op basis van de druivenrassen Tempranillo Blanco en Naturana Blanca. Vinificatie op beton, gevolgd door foeders en amforen. Complexe neus met brooddeeg en nectarine met in de mond een romige textuur en een verfrissende afdronk. (12,5%)
Verdelers: Chacalli, Bar@Home, Plaisir di Vin, Le Cantil, Maison Demiautte, Corman Collins, Wijnthousiast, TastToe, Vinof, Wijnen D’Herde – €18,00 – 87%

• Camúl ‘Bianco del Camúl’, Vittorio Veneto 2017
Helder strogeel getint. Fijne neus van witte bloesems, steenfruit en toast. Na schudden vleugje vanille. Vrij romige aanzet met retour van florale hints en een aroma’s afkomstig van de vatrijping. Best bij zeevis in saus of wit vlees. (13%)
Dulst, €15,70 – 87%

(lees verder onder de foto voor de rode topwijn)

ROOD

• VD’O 2.11 ‘Samso – Sorra’, Empordá 2011
Dit is een verrassing want gemaakt van 100% Carignan uit Empordá (Catalonië). Neus van geconcetreerd vlezig rijp fruit dat in toom gehouden wordt door een structuur van perfect rijpe tannine en een mooie finale toets van wild en kruiden. (14%)
Sacacorchos, €32,30 – 94%

• Fanti, Brunello di Montalcino 2013
8 jaar op de teller, maar in het glas zien we nog een jonge gloed. Neus met perfect zomerfruit: rode pruimpjes, kers, wat braam, hint van ceder. Finesse alom in de mond met een retour van rood fruit en getemperde Toscaanse zuurtjes. Bij pluimwild. (14%)
Licata, €42, 97 – 93%

• Valdrinal SQR, Ribera del Duero 2014
Uitstekende Cosecha van de flanken van de Duero-rivier op Reserva-niveau. Verleidelijke toetsen van vanille, chocola en zwart fruit gaan hier samen met en opvallende smaakdiepte en een gulle terugkeer van rijp zwart fruit. Genieten. (14,5%)
Sacacorchos, €47,07 – 93%

• Giovanni Rosso, Etna Rosso, Sicilia 2018
Valse lichte, zeker als je de (medium intense) kleur ziet. Maar van bij de ouverture is de wijn expressief met aroma’s van klein rood fruit (kers, braam) en wilde kruiden. Goed gestoffeerd palet met diepgang en lichtjes minerale afdronk. (13,5%)
Vintology, €45,18 – 92%

• Castello di Querceto ‘Il Picchio’, Chianti Classico Gran Selezione 2017
Een van de toppers van het huis Querceto met een onvervalste Sangiovese-expressie. Neus met klein rood en zwart fruit. Op de tong een intense kracht in balans gebracht door de fijne zuurtjes en een mooie kruidenretour. Bij een mooie ossobuco. (13,5%)
Schenk / Corawine.be ±€25 – 91%

(lees verder onder de foto)

• Valenciso Reserva, Rioja 2014
Harmonieuze Rioja, met meer frisheid en doordrinkbaarheid dan men van een reserva zou verwachten. Fijn rood fruit, delicate tannine en een fluwelen afdronk zorgen voor het festijn dat we met het eindejaar zo hard nodig hebben. (14%)
Matthys-Wines.be, €22,00 – 91%

• Yarden Cabernet Sauvignon, Galilea, Israel 2017
Deze wijn volgen we al jaren en de 2017, het mag gezegd, is een voltreffer. De exotische toetsen van puimpjes, dadels en bloedsinaasappel matchen goddelijk met de frisheid en de minerale invloeden van de vulcanische bodem. (14,5%)
Verdelers: Chacalli, Lelièvre, Kosher Wijn, Bar@Home, Rob, Wine Top, Plaisir di Vin, Belgian East Wine, Wine and More, Le Cantil, Maison Demiautte, Corman Collins, WineTime, Gel Tov, Wijnthousiast, Greenroom, Bossuyt & Co, Fleur de Bruyere, TastToe – €25,30 – 90%

• Pierre Amadieu Domaine Grand Romane, ‘Vieilles Vignes’, Gigondas 2018

Kers, kersenlikeur, menthol, braam, kruidig, warmbloedig, mooie afdronk met zijdeachtige tannine, ideaal bij filet van hinde of kleinwild. (15%)
Magnus, €17,98 – 90%

Château Maris ‘Les Amandiers’, Minervois-la-Livinière 2017
Wijn met een dominantie van syrah aangevuld met grenache. Hints van kersenlikeur, braam en gedroogde wilde kruiden. Warm en gul van karakter met een frisse ondertoon van zoethout en pijnboomwoud. Ideaal bij een hazenrugje. (15%)
Diverse cavisten (cfr. Cordier-wines.be), ±€65 – 90%

• Vigna Catanghel ‘Pinot Nero’, Trentino 2016
Intens getint voor een Pinot. Discrete ouverture met toast, een vleugje gekonfijt rood fruit en kaneel. Evenwichtig in de mond met fruit, (vriendelijke) zuren en tannine mooi in balans. Wijn die mooi evolueert in het glas en subtiel ‘pinoteert’. (13,5%)
La Cantina Italiana, €26,43 – 89%

(lees verder onder de foto)

• Château Montus, Madiran 2016
Intens in de neus met toetsen van pruimpjes, braam, cassis en toast. Gespierde aanzet met gul rijp fruit en stevige tannine. Wijn voor liefhebbers van krachtige wijnen, met een fijne frisse kruidige toets in de finale. Bij mooie vleesschotels. (14%)
Verdelers: Chacalli, Bar@Home, Rob, Wine Top, Plaisir di Vin, Belgian East Wines, Wine and More, Le Cantil, Maison Demiautte, Corman Collin, WinteTime. €28,50 – 89%

• El Hombre Bala, D.O. Madrid 2018
Ten westen van Madrid is er een bijzonder wijngebied op de flanken van het Gredo-gebergte. Geen Tempranillo hier, wel Garnacha! Neus van sappig, versgeplukt fruit: frambozen, rode pruimpjes met na walsen ceder en wilde kruiden. (14,5 %)
BuenGusto.be (Opwijk – Dendermonde), €19,00 – 88%

• Ridolfi ‘Fiero’, IGT Toscana 2018
Op basis van Sangiovese en Merlot afkomstig van de heuvel van Montalcinowijn, waar de beroemde Brunello vandaan komt. Wijn met verrassend veel rood fruit in neus en mond, mooi begeleid met florale hints, blonde tabak en zwarte peper. (14 %)
Vintology, €23,06 – 88%

• Theopatra Estate Limniona, PGI Meteora, Griekenland 2018 (bio)

Neus met veel rood fruit en een opvallende frisheid, opgevoed op Franse en Amerikaans eik. Vetjes op de tong met een fijne fruitretour, zachte tannine en een zwart pepertje in de afdronk. Origineel en verpakt in een prachtige fles. (13%)
Biodyvino, €19,95 – 88%

• Louis M. Martini ‘Gnarly Vine Zinfandel’, Sonoma Valley, US 2016
Ouverture met geconcentreerde aroma’s van pitfruit, rode pruimpjes en een hint van vijgen en kaneel. Op de tong opnieuw geconcentreerd en warmbloedig met toetsen van moka en chocola. Ideaal bij het haardvuur of bij gestoofde gerechten. (16,2%)
Cordier-wines.be, ±€59,95 – 88%

• 1 Uone, Primitivo di Manduria 2019
Aroma’s van gekonfijt en gestoofd fruit met ook een gulle mond en een sucrose eindtoets, maar dat alles is goed fris en doordrinkbaar mede dankzij de Italiaanse zuurtjes en goed ingeklede tannine. Bij gestoofde gerechten met veenbessen. (14%)
Schenk / Delhaize, €12,99 – 87%