Regio

Feestelijke witte uit Oostenrijk

Premium witte wijn uit Oostenrijk heeft zijn weg gebaand naar de top van de wereld. We denken dan in de eerste plaats aan de Grüner Veltliner. Maar er is veel meer moois in Oostenrijk dat onze feesten kan opvrolijken.

Niet alleen de beroemde Britse Jancis Robinson was getuige van een blinde proeverij waarbij wijnen op basis van Oostenrijks iconische druif werden vergeleken met de beste Chardonnay’s, de redactie van Vino was zelf getuige van dergelijke (ronduit verbluffende) degustatie, met name in de kelders van het Antwerpse restaurant Pazzo. En Oostenrijk heeft in wit meer te bieden dan enkel Grüner Veltliner.

Grüner Veltliner is ruim verspreid in de Oostenrijkse wijngaarden. Maar sommige regio’s hebben er echt hun uithangbord van gemaakt. Over het algemeen mag men zeggen dat we de meeste aanplant vinden in Niederösterreich, met nadruk op de appellaties Weinviertel, Kamptal en Wachau. In Weinviertel geeft de druif dat typische pepertje in de afdronk. Elders zorgt de bodem voor unieke, distinctieve toetsen.

Ook Riesling is niet te versmaden in Oostenrijk. De druif houdt van steile, op het zuiden gerichte hellingen en die vinden we in de vallei van de Donau en haar zijrivieren, de Krems, de Traisen en de Kamp. Het is dus uitkijken naar rieslings uit Wachau maar ook uit Kremstal, Traisental en Kamptal.

En wie is er nog verrast wanneer hij een lekker rinse Sauvignon blanc uit Oostenrijk in het glas krijgt? In Südsteiermark hebben ze bewezen dat ze niet alleen kunnen wedijveren met ’s werelds beste Sauvignons, maar dat ze ook eigen stijl hebben met een kristalzuivere mineraliteit. En daar stop het niet bij. Mooie Chardonnay’s en Welschrieslings uit Oostenrijk verfraaien niet zelden exlusieve gastronomische tafels.

(Lees verder onder de foto)

Vijf Oostenrijkse witte wijnen voor de feesttafel

Wohlmuth Kitzeck-Sausal, Sauvinong Banc, Südsteiermark (Vegan) 2019
Ouverture met hints van kruisbes, asperges, maar ook secondaire toetsen van toast en broodgist. Evenwichtige mond met een soepele fruitstructuur en vriendelijke zuurtjes; Fijne, minerale eindtoets.
Verdeler: Matthyswines.be, €14,5

Gruber Roschitz Grüner Veltliner, Weinviertel (bio) 2020
Lichtgeel met wat goud aan de rand. Slank en geraffineerd in de neus met hints van perzik, citrus, stervrucht, maar ook wat koekjesdeeg. Op de tong verfrissend en harmonieus met fruit en zuren mooi in balans en een pepertje in de afdronk.
Verdeler: Biodyvino €11,80

• Tegernseerhof Durnstein Riesling Federspiel, Dürnstein (Wachau) 2020
Intens en expressief met lychee, citrus en walsen na walsen een hint van brooddeeg. Levendig en spannend in de mond, verfijnd van palet. Aaangename, minerale afdronk. Gastronomische wijn.
Verdeler: Combé, Crombewines.com, €14,50

• Martin Muthenthaler Riesling ‘Ried Bruck’, Wachau 2015 (bio)
Zeer precieze neus van Riesling met lychee, kiwi en witte bosaardbei. Na walsen brooddeeg en zelfs een vleugje boter. Op de tong rond, complex en intens. Uitgesproken feestwijn die mag gedecanteerd worden.
Verdeler: Ad Bibendum, €39,16

• Schloss Gobelsburg ‘Ried Steinsetz’ Grüner Veltliner, Kamptal 2019
Krachtig, mineraal en jong. Lichtjes prikkelende neus met rijpe perzik, vleugje ananas en een wit pepertje. Intens en tegelijk elegant in de mond. Wijn die complexer wordt in het glas. Bij mooie zeevis, sint-jacobs of zalmfilet.
Verdeler: Van den Bussche (Gent), €20