Dirk Rodriguez
Personalia

Dries Corneillie overtuigend als Beste Sommelier van België

Zowel Dries Corneillie als de tweede beste, Stéphane Dardenne, waren niet aan hun proefstuk toe in de finale. Maar Dries hield zijn zenuwen het best onder controle en was accurater in bijna onderdelen van de wedstrijd dan zijn mede-finalisten. Voor het eerst in de finale troffen we de jonge Trésor Vets aan.

Laat ons dan beginnen met de derde finalist: Trésor Vets, sommelier bij The Jane**. Hij overleefde de shoot-outs van de halve finale doordat hij als enige wist in welke Franse appellatie er in 2020 voor het eerst Premier Cru’s erkend werden. Die appellatie was Pouilly-Fuissé in de Mâcon.

Stéphane Dardenne, sommelier bij la Table de Maxime (voorheen bij Zur Post) en in 2020 al onderscheiden als Sommelier van het Jaar door Gault&Millau, begon al weifelend doordat hij de Sherry-proef in het Engels moest afleggen, taal die hij niet helemaal onder de knie heeft. De foodpairing met Oosterse gerechten was niet goed en bij de Ribera-proef dacht hij dat het om een Italiaanse wijn uit het noorden ging. “Hoe voelt u zich?” Vroeg presentator Andy De Brouwer. “Nu al wat minder,” antwoordde Stéphane nadat de fles onthuld werd, een fles Ribera del Duero Cepa Alta Crianza 2018,.

Dries Corneillie sprak de genodigde uit Jerez (een vertegenwoordiger van het huis Lustau) aan in het Spaans en het Engels en gaf dan in een recordtijd een puike uitleg over de diverse sherry-soorten en wat de tafelgasten het best bij hun tapa’s konden drinken. Hij was het meest accuraat in de foodpairing en herkende een Ribera in de wijn die hij blind moest proeven, hij oordeelde helemaal correct dat het een Crianza was en bleef enkel het oogstjaar schuldig. Hij was ook het vlotst en best ter taal van de drie finalisten.

We mogen zeggen dat de sommelier van De Jonkman** en partner in Santé Wines de oververdiende winnaar is en zich met recht en reden tot Beste Sommelier van het Jaar kroonde. Dikke proficiat Dries.

In de finale van de huldiging kondigde ASI-president William Wouters (foto, links) aan dat er voortaan elk jaar een Grote Prijs Louis Havaux zou uitgereikt worden tijdens de finale van de Beste Sommelier van België als eerbetoon aan de voormalige hoodredacteur van dit eigenste Vino en tevens oprichter van de Concours Mondial van Brussel.