Dirk Rodriguez
Personalia

Finale “Beste Sommelier” zet Louis Havaux in het zonnetje

"Tijd om een legende in de spotlights te zetten," schrijft de website van de Belgische Sommeliergilde. Ze hebben het over Louis Havaux, gewezen hoofdredacteur van Vino, die een grote rol speelde in de ontbolstering van de Sommeliergide in België, Europa en de wereld.

Nu zondag vindt (eindelijk) de finale van de Beste Sommelier van België plaats in het Van der Valk hotel van Nijvel – iedereen welkom overigens want dit is een publieke wedstrijd (toegang €20). Het wordt een strijd tussen 2 zekere finalisten (Stephane Dardenne en Dries Corneillie) en een derde die ‘s ochtends nog uit de halve finales zal worden geplukt (Charlotte Crul, Trésor Vets of Maxime Sanzot).

Maar wie er zeker in het zonnetje zal worden gezet is de oud-hoofdredacteur van dit blad en de stichter van de Concours Mondial van Brussel, Louis Havaux. Waarom, daar schreef William Wouters een heel verhaal rond. Wij vatten samen.

Met de kassa gaan lopen
Louis Havaux was in de jaren ’70 per toeval hoofdredacteur geworden van het Le Sommelier Belge dat later ook Tijdschrift voor Wijn en Gedistilleerd opslorpte. In 1983 vat hij het idee op om de Mondial du Vin de Bruxelles op te richten, waarmee hij het gat opvulde dat de biënnale Vinexpo (Bordeaux) openliet. Enkele maanden voordien had de Franse sommeliergilde die dat jaar de Best Sommelier of the World moest organiseren, een tegenvaller van formaat geïncasseerd. De penningmeester van de gilde had het hazenpad gekozen met de kassa onder de arm. Louis Havaux stelde daarom voor dat De Belgisch Gilde Frankrijk zou helpen. Het betaalde het lidmaatschap van Frankrijk bij de ASI (Association d la Sommellerie International) en zorgde ervoor dat Parijs het wereldkampioenschap kon organiseren. Dat was een cruciale episode in de ontwikkeling van de sommellerie in de wereld. Iets waarvoor de ASI hem nog altijd dankbaar is.

Let wel, de Mondial van Brussel mag niet verward worden met de Concours Mondial de Bruxelles die pas later, in 1994 het levensklicht zou zien. Louis Havaux zou later als hoodredacteur van dit blad (Vino) mee FIJEV oprichten, de vereniging van wijnjournalisten waarvan de zetel in Parijs is gevestigd. Hij is Cancelier van de Jurade van Saint-Emilion in België en hij wordt terecht een van de wereldvaders van de sommellerie genoemd. Wat hijzelf denkt over de evolutie van de ASI? Louis Havaux: “Ik heb gemerkt dat na onze “redding” van de editie van 1983 de ASI als herboren leek. Elke editie wordt belangrijker, mondialer en spectaculairder. Wat ik nooit zal vergeten was de finale in de Hilton van Rome.” En over zijn beste herinnering tout court: “De gouden jaren waarin de Grand Jury bestond, waarbij we alle grote wijnen van de wereld proefden met een straffe jury die bestond uit een keur proevers zoals Bettane en Desseauve, Olivier Poussier, Abi Duhr, Bernard Burtschy en anderen.”

foto boven vlnr: William Wouters (ASI-voorzitter), Louis Havaux, Jean-Marie Delrée (zaakvoerder De la Terre à la Vigne) en Giuliano Gianotti (toenmalig sommelier Maison du Bœuf, Hilton)

foto onder Louis Havaux met de ‘andere’ William Wouters, toenmalig sommelier van Comme Chez Soi.