Dirk Rodriguez
Regio

Vigna, de Côtes du Rhône uit de Voorkempen

Grenzeloze passie. En ook wat middelen. Dat heeft een mens nodig om zonder omkijken te blijven bouwen aan een project zoals Vigna in de Wijnegemse Voorkempen.

Vigna is het stoutmoedige idee van Guy Somers, ondernemer van inborst. Misschien niet de meest bekende wijngaard in Vlaanderen, maar stilaan wel een van de grootste met zijn 8 hectare in een domein van in totaal 32 hectare, waarvan het grootste deel kempenbos.

Guy Somers: “Het was mijn droom om een eigen wijndomein te starten als ik daar ooit de middelen voor zou hebben. Mijn vrouw en ik gingen vaak domeinen bezoeken in de Côtes du Rhône en dus speelde ik met de gedachte om daar iets te kopen. Maar mijn vrouw hield me tegen: ‘Als je in België nog voltijds een bedrijf moet runnen, kan je toch niet de hele tijd over en weer naar de Rhône?'”

Dus werd het iets in eigen land. In 2004 plantte hij bij wijze van experiment 300 stokken op de oude site van de limonadefabriek Vigna die hij had opgekocht, een verwijzing naar Wijnegem. Toen hij aan de overzijde de gronden van Mevrouw Ackermans (cfr. Ackermans & Van Haaren) kon overnemen werd besloten om op professionele schaal te werken. Aan de zijde van de limonadefabriek werden 5.000 stokken aangeplant, aan de overzijde van de straat 25.000. In totaal spreken we dus over 30.000 stokken verspreid over 8 hectare.

De bodem bestaat uit het typische zand van de Voorkempen. “Een grond die goed gedraineerd is en de bijkomende eigenschap heeft dat het de typiciteit van de (11) druivenrassen goed weergeeft,” aldus Patrick Nijs die Somers met advies bijstaat. Daarom ook werd vooral geopteerd voor Vitis Vinifera, aangevuld met Johanniter, met als meest gewaagde aanplant allicht een partij Merlot. De meeste wijnen die hier gevinifieerd worden zijn monocépages van het stille (niet-mousserende) type. Het was Patrick Nijs die erop aandrong om ook een mousserende wijn te maken: “Leuk om een volledig gamma te kunnen bieden én iets achter de hand te hebben voor de feesten.”

De wijnen zijn genoemd naar de kleinkinderen. Op die manier zit er ook een Margaux tussen. Guy Somers: “Wijn was bij ons en beetje een familiezaak. Mijn vader was wijnverkoper en ik moest vaak meeproeven. Ik heb ook nog vakantiewerk gedaan bij Qualivino in Lier.

Frisomat, het bedrijf van Guy Somers, werd beroemd door zijn industriële constructies met specialisatie in metalen prefabhallen die snel hun weg vonden naar het buitenland. Frisomat groeide van een eenmanszaak uit tot een bedrijf met 450 medewerkers. Wie een mooi voorbeeld wil zien van zo’n industrieel bouwwerk kunnen we naar een Belgische wijnbouwer in het buitenland verwijzen: het wijndomein Leplan-Vermeersch. Toen Dirk Vermeersch zijn domein verhuisde naar Suze-La-Rousse en een nieuwe winery nodig had twijfelde hij er niet aan om zijn gouwgenoot Guy Somers onder de arm te nemen.

Momenteel wordt er op Vigna een grote vinificatieruimte gepland, naast enkele historische gebouwen waarvan de gevels beschermd zijn. Guy Somers kan nauwelijks wachten tot de bouwvergunning in zijn bus valt.

Vigna kan je altijd bezoeken na afspraak.

alle info: vignawijn.be

(foto boven: v.l.n.r. Alexandra Montauban van Swijndregt, Guy Somers, Patrick Nijs en Alain Keirens)