Dirk Rodriguez
Regio

Cheval Blanc en Ausone trekken zich terug uit klassering Saint-Emilion

Consternatie in het wijnlandschap van Bordeaux: de twee meest iconische châteaux van Saint-Emilion leveren hun titel van 1er Grand Cru Classé A in. Een statement van formaat, maar waartegen?

Het nieuws werd de wereld in gestuurd op vrijdag 9 juli. Op 30 juni moesten de kandidaturen voor de nieuwe termijn binnen zijn en daarbij ontbraken twee belangrijke domeinen: de Châteaux Cheval Blanc, waarvan de Belgische groep Frère voor 50% aandeelhouder is, en Ausone. Sinds jaar en dag worden deze twee domeinen aangezien als de absolute top van de appellatie Saint-Emilion.

Onder ingewijden is bekend dat het feit dat l’Angélus en Pavie van 1er Grand Cru Classé B naar 1er Grand Cru Classé A promoveerden de twee niet zinde. Tot de criteria om te promoveren behoren sinds de laatste klassering niet langer uitsluitend kwaliteitsfactoren maar ook oenotoeristische zoals de infrastructuur om wijnliefhebbers te ontvangen en digitale zoals het criterium genoeg volgers te hebben op sociale media. Dat zijn criteria waarvoor deze iconische domeinen passen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd, want er wordt nu al gespeculeerd dat er een nieuw klassement in de maak is.

Bron: Terre de Vins en Le Figaro.

(foto boven ©Cheval Blanc – Bernard Arnault en Albert Frère zaliger)