Regio

Bergerac – Duras, een waaier van appellaties met hoge aspiraties

De wijnen van Bergerac-Duras uit de Sud-Ouest komen voort uit een breed palet van terroirs en ze hebben alles om ons te bekoren. Te beginnen door hun wijnboeren die hun schilderachtige landschappen verdedigen met alle vakmanschap dat hun eigen is - 24% onder hen werkt dan ook al biologisch. Vanuit de vallei van de Dordogne presenteren ze ons een breed gamma wijnen met roots in de Sud-Ouest en meer bepaald in de beroemde Périgord.

Bergerac–Duras omvat 7 grote terroirs die verder worden onderverdeeld in 17 enthousiaste appellaties: Bergerac in wit, rosé en rood. Côtes de Bergerac in wit, rood en zoet. Duras in wit, rosé, rood en zoet; Montravel in wit en rood, Côtes de Montravel in halfzoet en Haut-Montravel in zoet; Pécharmant uitsluitend in rood; Montbazillac uitsluitend in zoet (tevens de grootste appellatie voor zoete wijn ter wereld) en tenslotte Rosette in lichtzoet.

Een jury van 11 professionals selecteerde voor Vino en voor u de beste 24 wijnen uit een ruime inzending van de producenten van Bergerac-Duras. U vindt de selectie hieronder.

(vervolg onder de foto)

Les blancs

• Domaine de Laulan ‘Sauvignon’, Côtes de Duras Sec 2020
Intense aromatische neus met hints van meloen, citrus en perzik. In de mond spannend met een perfecte balans tussen zuurtjes en rijp wit fruit. Vlotte sauvignon die ook zal plezieren aan tafel.
Beoordeling jury: 88%
Verdelers: Les Vins Personnalisées (Antwerpen); La Gastronomie Delcœur (Eupen)

• Cave de Berticot ‘Secret de Berticot’, Côtes de Duras Sec 2020
Frisse en expressieve ouverture met delicaat rijp fruit. Na schudden ook rokerige toetsen. Verfrissend op de tong met een goed geschakeerd smaakpalet en een wit pepertje in de finale.
Beoordeling jury: 87%
Verdeler: Spar retail

• Domaine de l’Ancienne Cure ‘Abbaye’ (Bio), Bergerac Sec 2018
Goed ontwikkelde neus, complexer, hint van hout, steenfruit en acaciabloesem. Op de tong romig met een goede smaakdiepte en goed verweven zuren. Lichte retour van honing. Mooie lengte.
Beoordeling jury: 86%
Verdeler: Aux Côteaux (Wanze)

• Domaine KL Sauvignon blanc, Côtes de Duras Sec 2019
Discrete, evenwichtige neus met hints van citrus en kruisbes. Verrassende rondeur op de tong, maar ook pittig dankzij het steekspel tussen rijpe citrus en zuurtjes. Wijn met gastronomische ambities.
Beoordeling jury: 85%
Verdeler: Cave du Domaine KL (Bertrix)

• Domaine de Perreau, Montravel Sec 2020
Aangename neus die een hele fruitkorf laat zien: citrus, witte nectarine, meloen. Op de tong nog lichtjes tintelend maar vooral fris met een fijne fruitretour. Ideale wijn bij aperitief, slaatjes en jonge kaas. Wijn in bioconversie.
Beoordeling jury: 85%

• Château Moulin Caresse ‘Magie d’Automne’, Montravel Sec 2019
Blend van 95% Sauvignon blanc met 5% Sauvignon gris. Fijne aroma’s van lentebloesem, wit fruit, kruisbes en wat vanille en broodgist. Na schudden ook wat pompelmoes. Evenwichtige aanzet met een verfrissend palet en een retro van citrus met een licht pompelmoesbittertje in de afdronk.
Beoordeling jury: 85%
Verdelers: Vinathitude (Ath) en Cafermi (Bièvre)

• Château Molhière ‘Terroir des Ducs’, Côtes de Duras Sec 2020
Aangename, luchtige neus met hints van appel, kruisbes en een vleugje citrus. Op de tong verfrissend en vlot met een discrete terugkeer van citrusfruit met wat pomplmoes. Perfecte aperitiefwijn die ook slaatjes lust.
Beoordeling jury: 84%
Verdeler: Godaert & Van Benenden (Brussel)

• Château Ladesvignes, Bergerac Sec 2019
Eerder intens aroma met nadruk op limoen en citrusvruchten met hints van lychee. In de mond veel spankracht met hoge zuren en een retour van geel fruit. Wijn die de appetijt opwekt.
Beoordeling jury: 84%
Verdeler: Wijnhuis Douchy (Oostende)

• Château le Raz ‘Grand Chêne’, Montravel Sec 2015
Gewaagde stijl, maar aanrader voor de liefhebbers van het oxidatieve, houtgerijpte type. Complexe neus met hints van toast en honing. Op de tong rond en smakelijk. Gastronomische wijn met een lange afdronk.
Beoordeling jury: 84%
Verdelers: Axybel (Nijlen) en La Cave des Sommeliers (Habay)

• Château Pique Sègue, Montravel Sec 2019
Wijn met een spontane charme die mikt op fruit en frisheid met een neus van kruisbes en een vleugje asperge. Op de tong vlot en dorstlessend met een hint van pompelmoes. Perfecte aperitief- en zomerwijn.
Beoordeling jury: 83%

• Château les Tours des Verdots, Bergerac Sec 2019
Wijn met een uitgesproken karakter die knipoogt naar de fans van de complexere witte wijn met florale toetsen (venkelbloem) en brooddeeg. Opvallende rondeur met lichtjes vette textuur en een fraaie lengte. Gastronomische wijn.
Beoordeling jury: 83%
Verdelers: De Vinotheek (Roeselare), Wine4You (Bonheiden) en Mouchart & Fils (Brussel)

(vervolg onder de foto)

Les Rouges

• Château Corbiac, Pécharmant 2016
Verfijnde neus met perfect verweven bessenfruit, hout en kruiden. Krachtige, karaktervolle aanzet met een complexe palet en een goede smaakdiepte. Nog goed aanwezige, rijpe tannine. Voortreffelijke maaltijdwijn.
Beoordeling jury: 90%
Verdeler: Corawine.be

• Le Clos du Breil ‘l’Odyssée’, Bergerac 2018
Charmant aroma van rijpe cassis en braam. Na walsen ook toast en fijne specerijen. Op de tong breed maar ook strak en fris met goed geïntegreerde zuren. Wijn met potentieel om te groeien.
Beoordeling jury: 88%
Verdeler: De Wijnboetiek (Genk)

• Château les Tours des Verdots ‘Le Vin’, Côtes de Bergerac 2018
Aroma dat een klassieke stijl verraadt met goed rijp geplukt fruit (braam, blauwe bes, pruimpjes). Vleugje vanille ook. Op de tong krachtig met een mooie fruitretour en stevige tannine. Wijn om even te bewaren.
Beoordeling jury: 86%
Verdelers: De Vinotheek (Roeselare)

• Domaine KL ‘Merlot Jarre’, Côtes de Duras 2019
Aardse toetsen in de neus zetten de proever op het verkeerde been: dit is geen rustieke wijn, maar net een frisse en sappige wijn. Hints van vlier en gebladerte worden gevolgd door rijp bessenfruit en wat kirsch.
Beoordeling jury: 86%
Verdeler: Cave du Domaine KL (Bertrix)

• Couleurs d’Aquitaine ‘Galion Grande Réserve’, Bergerac 2019
Dit is een moderne wijn die voorrang geeft aan doordrinkbaarheid en frisheid. Neus van zomerfruit met een hint van fris gebladerte. Op de tong evenwichtig met rijp fruit in het midden en krokante tannine.
Beoordeling jury: 86%
Verdeler: Spar retail

• Château Lamothe Bel Air ‘IV’, Bergerac 2018
Wijn die niet bang is van extractie en mikt op de toekomst. Charmante neus met cassis, vanille en zoethout. Goed gestoffeerd op de tong met krachtige tannine en een lange afdronk. Bewaren.
Beoordeling jury: 85%
Verdeler: Spar retail

(vervolg onder de foto)

• Domaine de l’Ancienne Cure ‘Jour de Fruit’, Pécharmant 2019
Wijn met een eigentijdse stijl die voorrang geeft aan souplesse en fruit. Expressieve neus van rijp zomerfruit. Goed sappige, maar genuanceerde mond met veel frisheid en goede tannine. Breed inzetbare wijn.
Beoordeling jury: 85%
Verdeler: Aux Côteaux (Wanze)

• Château la Réfrénie, Pécharmant 2017
Opvallend evenwichtige neus met specerijen en goed rijp zwart fruit. Vlotte aanzet, aangename smaakdiepte en een vlotte afdronk. Verzorgde wijn voor honderd-en-één gelegenheid.
Beoordeling jury: 85%

• Château Les Mailleries (Bio), Bergerac 2018
Opvallend zuivere neus met een hint van viooltjes en van sappig, rijp geplukt rood en zwart bessenfruit. Op de tong evenwichtig met een goede fraîcheur en krokante tannine. Mooie zomer- en herfstwijn.
Beoordeling jury: 85%
Verdeler: DLT Wine & Co en Clos de l’Escalière (Ittre)


• Château Bélingard ‘Ortus’,
Côtes de Bergerac 2018
Wijn met een meer genereuze en tegelijk expressieve neus van fijn fruit en kwalitatieve eik. Stevige aanzet met geconcentreerd fruit, stevige tannine en een goede afdronk. Feestelijke wijn die nog even kan liggen.
Beoordeling jury: 84%
Verdeler: Wine Time (Nieuwpoort)

• Château de Tiregand, Pécharmant 2018
Pécharmant met een enthousiaste neus van cassis, braam en zwarte kers. Op de tong goed sappig fruit met krokante tannine en een vlotte, frisse afdronk. Goede doordrinker waarmee je veel vrienden zal maken.
Beoordeling jury: 84%
Verdeler: Vins Pirard (Grez-Doiceau, Genappe en Gerpinnes)

• Clos d’Orsignac, Bergerac Rouge 2020
Moderne wijn waarin finesse, fruit en frisheid voorop gaan. Neus met rode kers, aardbei en blauwe bes. Ook een vleugje bosvarens en grafiet. Op de tong erg precies en zuiver met een frisse afdronk met een retro van gebladerte.
Beoordeling jury: 84%

(vervolg onder de foto)

Le Moelleux

• Domaine de Moulin Pouzy, Monbazillac 2018
Een feestelijke, complexe neus van gedroogde witte vruchten, amandelen en honing. Opvallend evenwichtige mond waarin natuurlijke zuren de suikers in balans houden. Zalvende dessertwijn.
Beoordeling jury: 88%
Verdelers: Wijnhuis Verlinden (Schriek) et Entrepot du Vin (Bornem)

Voor meer info over de wijnen van Bergerac-Duras klik hier