Communiqué
AGENDA

Oostenrijkse rode voor de zomer

Oostenrijk heeft naam gemaakt met zijn witte wijnen, denken maar aan de Grüner Veltliner. Iets minder bekend is het feit dat Oostenrijk ook bij de blauwe druiven drie erg gewaardeerde variëteiten telt: Blaufränkisch, Sankt Laurent en Zweigelt. Drie rode wijnen die een boon hebben voor de zomer.

Het gaat om drie autochtone rassen. De Blaufränkisch verwijst niet naar Frankrijk, maar naar de Duitse regio Franken. Leuk weetje is dat de druif in Zuid-Oostenrijk ook Limburger wordt genoemd. De druif houdt van een warme omgeving en is laatrijpend, vandaar dat ze het best gedijt in Nederoostenrijk en Burgenland.

De Sankt Laurent komt van de drie genoemde het dichtst in de buurt van Pinot noir met hoge zuren, hints van rood pitfruit en specerijen, met evenwel dat verschil dat de Sankt Laurent laat zich wel blenden met andere blauwe rassen, zelfs met Franse. In Oostenrijk vinden we ze overwegend in het gematigd-zachte Neusiedlersee en Weinviertel.

Maar de populairste blauwe druif van Oostenrijk is de Zweigelt, een kruising uit de jaren 1920 van de twee hoger besproken druiven aan het Klosterneuburg-instituut. Deze druif rijpt relatief snel, heeft een diepe kleur en zachte tannine met een expressie van zwart fruit (zwarte kers, braam). Ook hier vinden we de aanplant vooral in Nederoostenrijk, bijvoorbeeld in de regio Weinviertel en in Burgenland in de regio Neusiedlersee.

(lees verder onder de foto)

Vijf Oostenrijkse wijnen voor de zomer

• Thomas Leithner Zweigelt, Niederösterreich 2014
Fris rood bessenfruit, framboosjes, kruidnagel en kreupelhout. Op de tong elegant, met een aangename fumé-toets structuur en een vleugje leder. Op dronk na 7 jaar rijping. Uitstekend bij gevogelte. (13,5%)
Verdeling: La Boîte à Vins (Lillois)/Gusto World, ±€13,50

• Soellner Oibelos ‘Blauer Zweigelt von Gösing’, Wagram 2017 (biologisch)
Dit is een krachtige, goed rijpe wijn die op zijn best is na een half uurtje luchten. Expressie van zwarte bessen en rode pruimpjes met in de finale fijne tannine. Verrassend laag alcoholgehalte. (12,5%)
Verdeling: Matthys Wines (Brugge), €12

• Moric Blaufränkisch, Burgenland 2015
Opvallend diepe, granaatrode tint. Intense ouverture met aroma’s van rood fruit en zwarte kers. Krokant fris op de tong een fruitretour van pitfruit, sappige tannine en een vleugje leder. Nu op dronk. (13%)
Verdeling: Ad Bibendum €20,90

• Johannes Trapl ‘Rot’, Carnuntum 2017 (biodynamisch)
Blend van de drie genoemde blauwe druiven. Geconcentreerde kleur, lichtvoetig, fris en fruitig, met hoge zuren die gecompenseerd worden door een royale retour van kers en vlier. Zuivere en verfrissende zomerwijn. Deels gerijpt op amforen. (12%)
Verdeling: Biodyvino, €13,60

• Rosi Schuster ‘Sankt Laurent’, Burgenland 2018
Wijn met een natuurlijke inslag. Hints van humus, paddenstoelen, rode en zwarte kers. Sappig op de tong met frisse zuren en geraffineerde tannine. Erg verfrissende wijn met laag alcoholgehalte. (11,5%)
Verdeling: Ad Bibendum, €17,50

Goed om weten:
Aanplant in hectare (Oostenrijk)
Blaufränkisch: 3.350 ha.
Sankt Laurent: 800 ha.
Zweigelt: 6.500 ha.