D. Rodriguez – C. Piron
Regio

Vorst in de wijngaarden: eerste bilan

Vorige week en ook deze week wordt er nog nachtvorst voorzien. Fruittelers vrezen voor verlies van een deel van de opbrengst. Bij de druiventeelt is het nog wat vroeg voor de bloei, maar eind maart ontsproten knoppen kunnen wel schade hebben geleden.

Dit was het overzicht van de schade tot eind vorige week:

België
In België lijkt Limburg te kampen met de koudste nachten. We hadden Karel Henckens aan de lijn van Wijndomein Aldeneyck. “Geen vorst hier,” wist hij te verzekeren, “En dat komt omdat wij beschermd worden door de Maas.” De temperatuur van het water van de Maas heeft een matigende invloed op de temperatuur ‘s nachts. Hetzelfde geluid was te horen in het Luikse.

Bourgogne
In Bourgogne was en is de angst groot. Duizenden petroleumkaarsen werden aangestoken in de wijngaard. Dat was allicht ook nodig, na een week waarbij de temperaturen opliepen tot 25°C meette men ‘s nachts plots -7°C in de Côte de Beaune. Ook in Chablis werden de kaarsen aangestoken. Maar er werd in Chablis ook gebruik gemaakt van een nieuwe experimentele techniek: het natsproeien ‘s ochtends van de wingerd…

Bordeaux
De wijnbouwers zijn hier het trauma van 2017 nog niet vergeten toen 40% van de oogst verloren ging door vorstschade. De rijkste wijnbouwers riepen de hulp in van helikopters om de vorst te verlagen met wind. Maar dat werd een parcours met hindernissen want de autoriteiten stonden het opstijgen van de helikopters pas toe vanaf het eerste ochtendlicht. De prijs van dit hulpmiddel zou in Bordeaux neerkomen op zo’n 600 euro per ha, minder naar verluidt dan de prijs van kaarsen. Overvliegende helikopters zouden de temperatuur met zo’n 3°C doen stijgen.

Hérault
Een video van een jonge wijnbouwster is hartverscheurend. 50 van de 60 ha van haar domein zijn verschroeid door de ochtendzon op de bevroren knoppen. Het is ook erg zeldzaam dat de temperatuur in het zuiden tot -6°C zakt. “We dachten even dat de thermometers stuk waren,” zegt ze nog.

Valais
In het Zwitserse Valais zakte de temperatuur ook stevig onder nul. De toegepaste techniek (ook hier: wingerd natsproeien) bleek efficiënt en leverde bijna surrealistische beelden op.

In de Aude
In de Aude, opnieuw Languedoc, bleef geen enkele sector gespaard. Tot -4°C in Talairan, zegt Ludovic Roux, voorzitter van de Cave des Terroirs du Vertige. “En er was overal vorst, zelfs in Corbières, Limoux, Minervois en in de Gard. Hoe erg de schade is, zullen we pas over enkele dagen weten.”