Dirk Rodriguez
Regio

Schade voor de wijnbouw na Etna-uitbarsting?

We hoorden al snel dat de vulkaanuitbarsting op de Etna weinig schadelijke gevolgen zou hebben voor de wijnbouw. Dat werd inmiddels door een tweede bron bevestigd.

Wijnbouwer Tascante liet weten dat de uitbarsting weinig of geen gevolgen zou hebben voor de wijngaard die trouwens nog in zijn winterslaap zit. De meeste wijndomeinen bevinden zich aan de noordzijde van de vulkaan. De wind zit zo dat de gevolgen iets vervelender zijn voor het zuiden. Dat werd ons bevestigt door de Belgische wijnbouwer Frank Cornelissen: “Het was erg spectaculair maar geen brokken hier. Er is wat as gevallen boven Catania en vooral in Mascalucia maar zonder schade blijkbaar. De lavafonteinen leken erg dichtbij en dus waren ze enorm hoog en krachtig om zo goed zichtbaar te zijn in de noord vallei waar we wonen.”

In de richting van Mascalucia ligt wel het nieuwe wijndomein van Gaja. Mogelijk is er daar dus wat as neergedwarrelt over de velden.

Foto onder: extract uit filmpje genomen door Frank Cornelissen dat u kan zien op onze facebookpagina (link)