Dirk Rodriguez
Winebizz

Top-Bordeaux deelt in de klappen van Champagne

Eind vorige week kwam er voor de belangrijkste Franse wijnregio een weinig opbeurende studie van het wijnmedium Vitisphère. Ook premium-bordeaux ging vorig jaar fors achteruit. En er is misschien meer aan de hand dan covid, want intussen stijgt de bulkexport.

De export van Franse wijn kreeg in 2020 een forse klap. Vitisphère dat zich beroept op cijfers van Business France spreekt van een verlies van 1 miljard euro in waarde. De markten die het meest terugplooiden waren niet de Europese, maar wel de overzeese: vooral China, Singapore, Japan en de VS voerden minder Franse wijnen in.

In volume gaat het nog om een beperkte daling: 4,9% (702.500 hl) maar omdat het hier om markten gaat die vooral geïnteresseerd zijn in premium-wijnen komt het verlies in waarde veel harder aan: één miljard euro of een daling van 10,8%. Ht gaat dus om wijn met een gemiddelde kostprijs van meer dan 14 euro per liter!

De grootste verliezen zijn dan ook te zoeken in de regio’s met de duurste wijnen: Champagne en top-Bordeaux. Champagne verliest in waarde 634 miljoen euro en Bordeaux incasseert een verlies van 288 miljoen euro. Vooral de Chinese markt toonde zich minder happig op Franse nectar: de import daalde er met 30% (-381.000 hl). Het vermoeden dat de covid-crisis een rol speelt in de verminderde Chinese vraag klopt niet: de E.U. voerde in het algemeen in 2020 zelfs 2,2% meer uit naar China…

De onderzijde van de markt boomt daarentegen. De BiB-verkoop laat een forse stijging optekenen: +13,4% in volume en + 7,1% in waarde. En de bulkverkoop van wijn profiteert duidelijk van de hoge vraag uit het buitenland (om gebotteld te worden in het land van verkoop, zoals de BiB’s en de huiswijnen van Delhaize en Colruyt) laat daarentegen zelfs een forse prijsstijging optekenen: +16,8% in waarde en -1,3% in volume!

Nog dit: België importeerde ongeveer hetzelfde als in 2018 (maar wat minder dan in topjaar 2019), Nederland importeerde zelfs meer dan in 2018 en 2019 en het VK haalde nagenoeg het cijfer van 2019, maar dat was deels uit voorzorg voor de Brexit.

(photo bovenaan ©CIVB)