Dirk Rodriguez
Regio

Saint-Emilion zet zwaar in tegen hagel

In een communiqué laat het syndicaat van wijnbouwers van Saint-Emilion weten dat er een akkoord is om gezamenlijk te investeren tegen de hagelbuien die de hele Bordeauxstreek de laatste jaren zwaar teisteren. Na het hagelkanon is het nu de beurt aan de hagelballon.

Woensdag 29 januari werd een akkoord gevonden (90% stemde vóór) om een collectief systeem op touw te zetten dat de gemeenten Saint-Emilion, Lussac en Puisseguin moet beschermen tegen de grootste hagelschade. De voorbije jaren was de schade in termen van verminderde opbrengsten zo groot, dat deze investering noodzakelijk leek.

De Conseil des Vins de Saint-Emilion dat 900 wijnbouwers en 7.500 ha wijngaard vertegenwoordigt, kiest na rijp beraad voor een nieuw systeem op basis van heliumbalonnen die zout verstrooien in het midden van een onweerswolk. Dit systeem werd al in andere regio’s, zoals de Rhône, getest en wordt genoemd als derde oplossing, naast hagelnetten (een erg dure en individuele oplossing, zie onder) en het hagelkanon.

Om het systeem te laten functioneren zal de regio ook investeren in een ultra-precieze buienradar die binnen een straal van 30 kilometer alle onweersbuien opspoort. De heliumballonnen kunnen vervolgens vanop afstand (via een app nemen we aan) gelost worden. Er zullen daartoe tegen juni van dit jaar 37 lanceerplatformen geïnstalleerd worden over het territorium van Saint-Emilion. Van hieruit gaan de ballonnen de lucht in wanneer de wolk zich op 7 kilometer afstand bevindt. Volgens de theorie is het systeem efficiënt omdat er vanuit omweerswolken een soort van aspiratie uitgaat. Behalve dat de ballon stijgt door de helium, zou er dus ook nog een aanzuigeffect zijn.

Kanonnen en netten
Hagelkannonen en netten werden vroeger al ingezet. Het kanon schiet geen hagel de lucht in zoals wel eens gedacht wordt, maar wel decibels. In feite schiet het kanon een luide knal de lucht in, alsof deze de hagel kan verbrijzelen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat dit werkt. Een van de tegenargumenten luidt: als zelfs de donder de hagel niet teniet kan doen, wat zou een kanon met schoten van 140 decibel dat dan kunnen?

Ondertussen kost zo’n kanon een slordige 30.000 euro. Dat is toevallig precies ook de prijs om netten te plaatsen over één hectare wingerd. Vorige zomer bezocht Vino Richard Rottiers, wijnbouwer in Moulin-à-Vent die deze netten plaatste en er erg over te spreken is. Het vraagt wel wat extra handwerk om de netten los te maken voor snoei- en oogstwerk, maar als je een deel van je wijngoed overkapt met netten, geeft het je wel de zekerheid dat minstens een deel van je oogst van hagel bespaard blijft. (zie foto onder)