Dirk Rodriguez
Regio

Champagne tevreden met 18% minder verkoop

Maar de geluiden uit de Belgische sector worden bevestigd: ons land doet het veel beter met slechts 5% minder verkoop in 2020

In de pers was er vandaag 27 januari al melding van een omzetdaling van 1 miljard of een slordige 20% in de Champagne. Dat cijfer wordt vandaag in een communiqué van het Bureau du Champagne deels bevestigd met een volumedaling van 18%.

In 2020 vertrokken er uit de Champagnestreek 245 miljoen flessen, wat een forse daling betekent ten opzichte van 2019. Ten gevolge van de gezondheidscrisis zag de Champagnesector zich genoodzaakt “zich te herorganiseren en veerkrachtig te reageren om haar toekomst te waarborgen,” zo meldt het communiqué nog.

Terecht merkt men ook op dat de nerwaartse trend al van voor de sanitaire crisis was ingezet. Japan, de VS en het VK namen duidelijk minder af. De Champagne dankt haar relatief stabiele export aan trouwe Europese afnemers zoals België (-5%), Zwitserland (-9%) en Duitsland (-15%). Er is ook de opmerkelijke groei van de export naar Australië dat een stijging van +14% laat optekenen.

Eén ding is zeker, wat de oogst van 2021 ook brengt, er zal voorraad genoeg zijn. En het besluit om in 2020 “slechts” 8.000 kg/ha te oogsten (lees: de minst kwalitatieve druiven te laten hangen aan de stok) kan zelfs de kwaliteit ten goede komen.