Dirk Rodriguez
Winebizz

Brugge heeft eerste CO2-neutrale wijnhandel van Vlaanderen

Niet alleen wijndomeinen kunnen een certificaat van CO2-neutraliteit verwerven. Ook wijnhandels kunnen dat. Matthys Wines (Brugge) kan als eerste een certificaat van Vinçotte voorleggen in Vlaanderen.

Elke wijnhandel stoot CO2 uit door zijn activiteiten: de winkel openhouden, ruimten koelen en verwarmen, wijnen laten aanvoeren, wijnen aan de klanten bezorgen. Er wordt elektriciteit, gas, fuel verbruikt. Die totale uitstoot kan iedereen laten berekenen door een erkend certificeringsorganisme zoals het Belgische Vinçotte.

“Zoals je kan vermoeden,” zegt zaakvoerder Frank Matthys, “volstaat het niet om dat te compenseren met enkele zonnepanelen. Je moet investeren in initiatieven die goed zijn voor de planeet en voor de actieve absorptie van broeikasgassen. Wat ik geleerd heb uit deze ervaring is dat je daarbij rekening moet houden met heel wat parameters.”

Matthys koos om te investeren in een herbebossingsprogramma in Guatemala, meer bepaald in de Sierra de Lacandón. In totaal wordt daar 16.000 hectare woud bijgeplant, goed voor een equivalent van 50.000 ton CO2. Deze herbebossing is nodig in Guatemala om redenen die ook voor het Braziliaan regenwoud gelden: uit winstbejag wordt steeds meer woud platgebrand om de veestapel te kunnen uitbreiden. Dit programma moet een dam opwerpen tegen deze praktijken maar het investeert tegelijk ook in een sterkere lokale overheid en een samenwerking met de autochtone bevolking van de Sierra, zodat deze de knepen van duurzaam bosbeheer onder de knie krijgt. Er wordt ook een community rond gecreëerd met vrouwen aan het roer.

“Ik kan iedereen en zeker alle mensen uit het vak aanraden om deze uitdaging aan te gaan. Je krijgt om te beginnen veel positieve reacties,” licht Frank Matthys toe, “Het verwonderde mij dan ook dat voor zover ik weet de Benelux geen andere CO2-neutrale winemerchants kent. Het leert je ook meer over je eigen zaak dan je zou denken. Zoals dat transport het gros van onze uitstoot vertegenwoordigt: 15% eigen transport, 30% vrachtvervoer per schip, 42% vrachtvervoer per truck. Het legt ook de misvatting bloot dat Europese wijn klimaatneutraler zou zijn omdat hij van dichterbij komt. Overzees transport per vrachtschip zal een minder zware voetafdruk genereren dan transport van Europese wijn over de weg” aldus nog  Matthys, “Omdat een vrachtwagen slechts één container vervoert en een schip gemiddeld 15.000.”

Het label van CO2-neutral company mag aangebracht worden op websites, vitrines, catalogussen en bestelwagens.

meer info: matthys-wines.be

voor meer informatie (pdf) over het herbebossingsprogramma in Guatemala: stuur een mailtje naar vino@vinopres.com