Communiqué
Regio

Ningxia en Helan Hong

Indien u nog nooit een topwijn uit China dronk, dan is nu het moment aangebroken: Helan Hong is beschikbaar bij Carrefour. De naam is afgeleid van Helan Mountain, een bergketen dat centraal staat in dit bijzondere terroir.

Helan Mountain is een ruw maar prachtig bergmassief in de provincie Ningxia, en dan spreken we over het continentale noord-oosten van China. Vroeger was hier nauwelijks wijnbouw, omdat de bevolking voornamelijk moslim was. Ook de dorre aarde hielp niet, een gevolg van de geringe neerslag met slechts 200 mm per jaar. Door overheidsinvesteringen werd de hoogvlakte onder de bergen echter stilaan omgetoverd in een gigantische wijngaard, met technieken zoals irrigatie – en dit is wel bijzonder – het begraven van de wijnstokken in de winter wanneer het dermate koud is dat er nauwelijks enige vegetatie overleeft. Gelukkig zijn de zomers lekker warm met veel uren zonneschijn.

Gemiddelde hoogte van 1000m
Die investeringen werden een groot succes. In 1996 kende Ningxia amper 200 ha wingerd. Nu is dat 35.000 ha of net iets meer dan de hele regio Champagne. In totaal zijn er nu zo’n 150 domeinen. Wie het maakt in China, wil graag een kasteel in Ningxia, want dat is het toppunt van prestige. Maar ook grote westerse wijnondernemingen investeerden hier. De wijnbouw werd niet enkel mogelijk gemaakt door de investeringen want ook de bodem speelt een cruciale rol: een zandbodem bezaaid met enorme keien. Ondanks de warme zomers zijn de wijnen evenwichtig en fris. Dat komt door de afkoeling ’s nachts. Twee factoren spelen hier een rol: de hoogteligging van de wijngaarden van gemiddeld 1000m en een frisse bries afkomstig van de bergen. Druivenrassen die het hier goed doen zijn de Bordelese rassen zoals Cabernet Sauvignon en Merlot. Maar ook kruisingen zoals de Marselan. Kortom het loont de moeite om deze wijnen in de gaten te houden!

HELAN HONG : Promotie tot het jaareinde exclusief bij Carrefour: €8,99 i.p.v. €9,95

https://drive.carrefour.eu/nl/Wijnen/Rode-wijn/Andere/China-Lan-Yi-Helan-Mountains-Rood/p/06209271