D. Rodriguez – C. Piron
Diverse

Feesttoppers: 18 keer rood

Vino selecteerde het beste van wat de Top Referentie wijnhandelaren te bieden hebben. Net als voor de witte wijnen werd er een maximum van 30 euro vooropgesteld.

Vandaag  onze selectie van rode wijnen. We wensen u bij voorbaat prettige feesten en hou het veilig, bestel online! Daarom geven we als informatie ook meteen het webadres door van de Top Referentie-handelaren.

• Almenkerk Syrah, Elgin, Zuid-Afrika  2015
Erg verzorgde syrah uit de cool climate-regio Elgin, die zich kan spiegelen aan de premiums van de Côte Rôtie. Rijpe kers met een lichte exotische toets van vijg aangevuld met zoethout en een fris vleugje munt. Feestwijn en dat zal hij nog járen blijven. (14%)
Bij Kaapwijn.be (en cavisten), €22,70 – 93%

• Il Poggione, Brunello di Montalcino, Italië 2015
Intens granaatrood getint. Rokerige neus met na walsen veel pitfruit. Op de tong hoge zuurtjes, retro van rood fruit, goede rijpe tannine en wat specerijen in de afdronk. Perfect geïntegreerd hout. Doe ons hier maar een mooie rundstagliata bij. (14,5%)
Bij Magnuswijnen.be, €38,49 – 93%

• Cellers Tarrone ‘Seguint’ Garnatxa Negra, Terra Alta 2017
Fraai label dat zijn belofte houdt. Geconcentreerde tint. Zachte neus van ceder en gekonfijt fruit. Secondaire toetsen van zoethout en mokka. Aanzet met volrijp zwart en rood fruit en een fijne toets van bittere chocola. Super. (14,5%)
Bij Sacacorchos.be, €15,20 – 92%

• Domaine La Louvière ‘L’Empereur’, Malepère, Languedoc 2017 (bio)
Wijn uit de regio met zowel mediterrane als atlantische invloeden. Hints van amandelen, ceder, vanille, zoethout, maar ook rijpe braam, zwarte en rode kers. Complex, sappig en een lekker intrigerende, fetichistische genieterswijn. (14,5%)
Bij Biodyvino.be, €27,90 – 92%

• Château Maris ‘Les Planels’, Minervois-la-Livinière, Languedoc 2016 (biodynamisch)
Geconcentreerd maar bovenal geweldig harmonieus met veel expressief rood en zwart fruit, maar ook frisheid, structuur en een enorme lengte. Languedoc op cru-niveau. En op dronk voor de feesten. Bij de mooiste vleesschotels en het haardvuur. (14,5%)
Bij HasseltMillésime.be (en cavisten), ±€20,00 – 92%

(lees verder onder de foto)

 

• Collina Serragrilli ‘La Túr’, Barolo, Piemonte, Italië 2016
Mooi helder robijnrood. Neus die de aard van het beestje verraadt: fijne zuren, edele tannine, geraffineerd fruit. Op de tong harmonieus met zoetrijp rood fruit in het palet en goed geïntegreerde tannine. Doe ons maar een ossobuco. (14%)
Bij Magnuswijnen.be, €28,98 – 91%

• Laderas de Leonila ‘Maquina & Tabla’ Mencia, VdT Castilla y Léon 2018
Origineel en best intens met een levendige neus met toetsen van bloemen, leder en rood pitfruit. Fris zonder vegetaliteit. Op de tong bevestiging met rond en rijp rood fruit met sappige tannine. Perfect zuivere natuurwijn. (14%)
Bij LaBuenaVida.be, €15,94 – 91%

• Tinazzi Cantine San Giorgio ‘Diodoro’, Primitivo di Manduria, Italië 2016
Inktdonker getint. De neus maakt al duidelijk dat dit een krachtpatser is: zwart en gekonfijt zwart fruit, pruimpjes. Op de tong dik en geconcentreerd met zijdezachte tannine. Wijn om mondjesmaat van te genieten voor het haardvuur. (14,5%)
Bij HasseltMillésime.be, €19,50 – 91%

• Château de Rochemorin, Pessac-Léognan, 2015
Geconcentreerd granaatrood. Klassieke neus, vleugje nieuwe eik, toast, goed rijpe cassis en braam. Mond in het verlengde van de neus met opnieuw zwart bessenfruit en een vleugje zoethout. Mooie smaakdiepte. Feestwijn uit een feestjaar. (14%)
Bij Palaisduvin.be, €21,85 – 91%

• Insoglio ‘Campo di Sasso’, Toscana IGT, Italië 2017
Inktdonkere concentratie. Charmante neus van ceder, zoethout, rood en zwart fruit. Krachtige mond met krokante tannine maar dan wel ingebed in een karrenvracht rijp fruit. Goed geïntegreerd hout. Lange afdronk. Bewaarpotentieel. Houdt van gestoofd wild. (14,5%)
Bij Châteaux-Vini (chxvini.be), €24,99 – 91%

• Allegrini La Grola, Veronese IGT, Italië 2016
Intens granaatrood. Verleidelijke neus van specerijen en rood pitfruit. Na walsen ook zoethout en kruidnagel. Op de tong verrassend complex met een breed fruitpalet, vriendelijke zuren en sappige tannine. Verfijning alom. (14%)
Bij Licata.be, €24,97 – 91%

• Viña Ardanza Reserva, Rioja (Alta), Spanje 2012
Traditionele maar erg geslaagde rioja, gerijpt op Amerikaanse eik. Fijne neus van rood fruit en kruiden, vleugje kokosnoot. In de mond verleidelijke toetsen van rijp fruit, zijdezachte tannine en een mooie afdronk. Bij pluimwild of konijn. (14,5%)
Bij HasseltMillésime.be, €20,50 – 91%

(lees verder onder de foto)

• Frescobaldi Tenuta Perano, Chianti Classico, Italië 2016
De grote concurrent van Antinori pakt hier uit met een harmonieuze chianti: rijp zwart pitfruit, hint van vanille en zoethout. Mond met alles in balans: fijne zuren, retour van rijpe kers en krokante tannine. Geraffineerde Sangiovese. (13,5%)
Bij Palaisduvin.be, €21,30 – 90%

• San Polo ‘Rubio’, Toscana IGT, Italië 2016 (biologisch)
Rasecht Toscaans karakter waaraan wat Merlot-vlezigheid werd toegevoegd. De combinatie is hier wonderwel geslaagd: rood en zwart fruit, hints van koffie en specerijen, perfect rijpe tannine en een fijne afdronk. Haute couture voor ‘casual’ prijsje. (14%)
Bij Châteaux-Vini (chxvini.be), €14,99 – 90%

• The Vinoneers nr 42 ‘Orpheus & The Raven’, Western Cape, Zuid-Afrika,  2017
Neus met een verleidelijke mix van zwart fruit, drop en pijnboomhout. Rond en vetjes op de tong met een royale retour van cassis, zwarte kers en ceder. Dikke kerstwijn die we het liefst bij haarwild of haardvuur willen drinken. (14,5%)
Bij Kaapwijn.be (en cavisten), €25,00 – 89%

• Joel Gott ‘815’ Cabernet Sauvignon, Californië, VS 2015
Gott is geen fumeur d’havanes, maar een goede wijnmakelaar in Californië (met ook een leuke hamburgerketen in Californië). Neus met veel bessenfruit, zoethout en vanille. Vlot op de tong met fijn rood en zwart fruit en goed versmolten tannine. Lekker toegankelijke Californiër. (14%)
Bij AdBibendum.net, €22,20 – 89%

• Pizzato, Alicante Bouschet Reserva, Vale dos Vinhedos, Brazilië 2017
Inktdonker. Charmante neus van gedroogde kruiden, pijnboomloof en rood fruit. Verrassend hoogtonige zuren op de tong met een fijn tannineraster en een brede retour van rijp fruit en rijpe tannine. Ideaal bij gestoofde vleesgerechten en haarwild. (13,5%)
Bij MatthysWines.be, €18,00 – 89%

• Domaine du Chapitre ’Saint-Rémi’, Jardins de Wallonie IGP 2018
Deze Waals-Brabantse wijnmaker koos voor de hybride Regent-druif die steeds meer fans telt. Aroma’s van pitfruit, rode pruimpjes en zachte kruiden afkomstig van de eiklagering. Krokante, sappige tannine. Bij wit vlees en gevogelte. (13%)
Bij OenoBelgium (lesvinsbelges.be), €16,00 – 88%