Dirk Rodriguez
Diverse

Boeken voor het eindejaar: Wijnzot!

Paul Wallaert, drijvende kracht achter wijnhandel “De Wijnzolder” (Sint-Laureins) schreef een boekje over zijn avonturen als wijnhandelaar. De verhalenbundel ligt nu te koop bij Standaard BH.

Een wijnhandelaar met een vlotte pen, daar zit iets in. En nog meer wanneer die wijnhandelaar, in casu Paul Wallaert, de moeite doet om de domeinen die hij verdeelt zelf te bezoeken. Dat laatste heeft niets dan voordelen: je weet al iets beter welk vlees er in de kuip zit wanneer je een wijn inkoopt en je brengt leuke verhalen mee. Elke verkoper weet dat niets zo goed is voor de verkoop dan een sappig, authentiek verhaal. Zo’n verhaal kunnen de klanten immers zelf doorvertellen wanneer ze een fles kraken met de vrienden of familieleden.

De ondertitel van de verhalenbundel heet “Avonturen van een Vlaamse wijnhandelaar bij wijnboeren wereldwijd.” Die titel doet ons denken aan de beste verhalenbundel die ooit over de wijnwereld werd geschreven, namelijk “Avonturen langs de wijnroute” van Kermit Lynch. Daarin beschrijft de Amerikaanse wijnhandelaar uit Berkeley hoe hij eerst als hulpje van een oudere wijnhandelaar Frankrijk ontdekte en zag hoe er bij de ene wijnhandelaar gesjoemeld werd en hoe onhygiënisch het bij een andere aan toe ging. Lynch trok daar conclusies uit en beschrijft vervolgens hoeveel moeite hij moest doen om wijnbouwers te overtuigen om met hem te werken, al was het maar omdat ze niet geïnteresseerd waren om te exporteren naar de VS.

Wijnzot is een soortgelijke verhalenbundel, met aandacht voor meer dan enkel de wijnkelder van zijn leveranciers. We missen misschien wel de kritische en plastische schrijfstijl van een Lynch, waarbij je bijna de kou voelt wanneer je mee afdaalt in de kelder van een wijnboer, maar in deze moeten we eerlijk zijn: ook Kermit Lynch zag zijn boek als een promotie voor zijn wijnzaak. Zoals Paul Wallaert zelf schrijft op de achterover: ”Dit is een boekje voor levensgenieters en dat ze onderweg nog iets bijleren over wijn, is mooi meegenomen.” In de inleiding brengt Wallaert ook een kleine hommage aan Gentenaar Roland Verbraeken (die overleed in 2011), ooit 1ste Sommelier van België en lesgever bij Syntra. De opvallend goede wijnkennis van de gemiddelde Vlaming heeft vele vaders, die misschien iets te snel in de vergetelheid raken.

Paul wallaert, Wijnzot! Avonturen van een Vlaamse wijnhandelaar bij wijnboeren wereldwijd. Bij Standaard boekhandel (Standaardboekhandel.be), €20. Eigen uitgave, 176 pp.