Dirk Rodriguez
Regio

Oogst 2020 in Ribera del Duero

Na een kwalitatieve topoogst in 2019 volgde dit jaar een recordoogst in volume. Maar wat te denken over de kwaliteit?

Na een op climatologisch vlak wisselvallig jaar, werd tot ieders verrassing de derde grootste oogst ooit binnengehaald. De oogst werd een serie in afleveringen, die regelmatig moest onderbroken worden door de regenval. 123 miljoen kilo druiven werd geoogst.

De oogstscharen werden bovengehaald op 10 september. Uitgerekend die week begon het te regenen. Uiteindelijk konden de laatste druiven pas de eerste week van november van de stok worden gehaald.

Gelukkig ging de regenval gepaard met een stevige wind, wat de wijngaarden behoedde voor ziektes. Het fruit bleef gezond. De laat geoogste druiven zouden wel eens voor erg complexe wijnen kunnen zorgen omdat ze lang maar traag konden rijpen.

Hoe zit het met wit?
Met de 123 miljoen kilo druiven boekt men de derde grootste oogst ooit, na 2016 (133 miljoen kg) en 2018 (125,5 miljoen kg). Bij de oogst telde men dit jaar ongeveer 1,5 miljoen kilo witte druiven, zij het slechts ietwat meer dan 1% van de oogst. Daarbij wel veel Albillo Mayor, de druif die nodig is om witte D.O. wijn te produceren.

De eerste bevindingen met de jonge rode wijn is dat de wijn aromatisch, complex en fris tegelijk is.

Onnodig uit te leggen dat er een streng protocol werd gehandhaafd, ook voor de seizoenarbeiders betrokken bij de pluk, en dat de aanpak succesvol bleek. Een grote zucht van opluchting werd geslaakt na het binnenhalen van de oogst.

Voor meer informatie kan u terecht op dit mailadres rruano.comunicacion@riberadelduero.es.