Dirk Rodriguez
Winebizz

Processo Rosé gelegaliseerd en meteen in België

De Italiaanse regering heeft het licht op groen gezet voor de Prosecco Rosé. Bedoeling is om de dalende verkoopscijfers door covid te counteren. Colruyt duwt alvast het gaspedaal in.

Leerkrachten wijnkennis mogen dus een vraag schrappen van hun examenlijst. “Waarom bestaat er geen Prosecco rosé?” Correcte antwoord: “Omdat Prosecco enkel van de Glera-druif mag worden gemaakt en dat is een witte druif.”

Daar is nu in Italië een legale mouw aan gepast. Pas eind mei kwam de goedkeuring van het Italiaanse ministerie. De wetgeving is vrij streng voor Italië. Er staat gestipuleerd dat de Martinotti-Charmat methode moet toegepast worden (gebruikelijk bij Prosecco), dat de wijn verplicht een “millésimato ” (dus met vermelding van oogstjaar, nvdr) moet zijn, dat de enige andere druif dan de witte Glera die mag gebruikt worden de Pinot noir is. En verder dat de rosé minstens 10% en maximum 15% Pinot noir zal bevatten waarvan de rendementen beperkt zijn: 13,5 ton per hectare. Voor de Glera is dat 18 ton. Met andere woorden: men wil er een soort luxe-cuvée van maken.

Ook de bepaling dat de schuimwijn ten vroegste op 1 januari van het jaar volgend op de oogst op de markt mag worden gebracht, is van belang.

Volgens het Engelse magazine Decanter stond de wetgever de lancering van rosé toe omdat covid de verkoop van Prosecco wereldwijd plots deed stokken.

In dat geval is de ingreep een commercieel succes gebleken. De Consorzio Tutela Prosecco weet ons te melden dat er tot op heden, dus pas enkele maanden na de legalisering ervan, al 12.200.000 flessen Prosecco rosé werden geproduceerd door 84 producenten. Vermits Pinot noir nauwelijks te vinden is in de productieregio van de Prosecco moeten we ervan uitgaan dat men de wijn elders is gaan inkopen. De rosé is vooral een exportverhaal: naar schatting 80 tot 85% gaat naar het buitenland.

Geen Conegliano Valdobbiadene rosé
Ook goed om weten is dat de D.O.C.G. Conegliano Valdobbiadene op deze evolutie heeft gereageerd door te zeggen dat hun terroir geenszins geschikt is voor de teelt van Pinot noir en dat er dus zeker geen Conegliano Valdobbiadene rosé op de markt zal komen. De Consorzio reageerde met een duidelijke stellingname:
The Consortium of Conegliano Valdobbiadene Prosecco Docg strongly defends the identity, culture, history and quality of Prosecco.
Conegliano Valdobbiadene is the authentic expression of Prosecco and for this reason does not consider the possibility of introducing the “rosè” version in the production regulations.
In the historical area of Conegliano Valdobbiadene, where the Glera vine is produced, the cultivation of Pinot Noir is almost non-existent.

(vrij vertaald: Het Consortium van Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG verdedigt ten volle  de identiteit, cultuur, geschiedenis en kwaliteit van Prosecco. Conegliano Valdobbiadene is de authentieke uitdrukking van Prosecco en overweegt geenszins om een “rosè”-versie in het productiereglement op te nemen. In het historische gebied van Conegliano Valdobbiadene, waar de Glera wordt geproduceerd, is de teelt van Pinot noir vrijwel onbestaande.)

(lees verder onder de foto)

 

 

 

Colruyt lanceert de Ruggeri Prosecco D.O.C. Rosé Brut

Gelet op het succes van rosé de laatste jaren is het niet verwonderlijk dat deze nieuwe wijn snel wordt aangeboden in ons land. Het lijkt zelfs op een primeur, net voor de feesten. Zoals u kan zien betreft het een millésimato 2019. De wet werkt dus met terugwerkende kracht. Witte reservewijnen konden geblend worden met Pinot noir uit 2019 en op die manier nog voor het nieuwe jaar op de markt worden gebracht.

Het valt Colruyt op dat de rosé het dit jaar wel erg goed doet. Stemt de kleur ons iets optimistischer in dit jaar van zelf-ophokplicht? Hoe dan ook verdween er dit jaar 700.000 liter rosé (!) méér uit de Colruyt-rekken dan vorig jaar. Prosecco staat intussen voor 8% van de bubbelverkoop van de supermarktgroep uit Halle.  Over de nieuwe Prosecco kunnen we nog geen commentaar kwijt: we verwachten hem begin december op de proeftafel…