Dirk Rodriguez
Personalia

William G. Wouters wordt voorzitter van ASI (World)

Groot nieuws voor de Belgische sommelerie: William G. Wouters, frontman van de Begische Sommeliersgilde wordt wereldvoorzitter van ASI (Association de la Sommelerie Internationale). Hij volgt in deze de Argentijn Andrés Rosberg op.

Toen hij vernam dat hij verkozen was, waren zijn eerste woorden: “What’s important now is to work together toward the betterment of ASI as a community and as an institution. My team and I are ready!” – vrij vertaald :”Het komt er nu op aan vooruitgang te boeken met ASI als een community en als instituut. Mijn team en ik zijn er klaar voor!”

Zijn team bestaat inderdaad uit mensen die uit het juiste hout gesneden zijn: Julie Dupouy (Franse topsommelière die verhuisde naar Ierland) als algemeen secretaris, Philippe Faure-Brac (Fransman en voormalig Beste Sommelier van de Wereld) op financiën en Peer F. Holm (Voorzitter Duitse Sommelir-Union) als ecretaris-generaal. Wel opvallend dat het hele team uit Europa komt.

William Wouters was voorheen al vice-voorzitter van ASI-Europa. Dat Antwerpen en de Belgische Sommeliergilde in 2019 een mooie beurt maakten als gaststad voor de concours van de Beste Sommelier van de Wereld zal zeker geholpen hebben bij zijn verkiezing.

Hij groeide op in de horeca, ging als stagiair naar Italië en werd verkozen tot Beste Sommelier van België en bouwde de Pazzo uit tot hét wijnrestaurant van Antwerpen. Toen hij Pazzo overliet aan zijn team verhuisde hij naar Portugal waar hij huwde met Filipa Pato en zich verdiepte in de stiel van wijnmaker. Maar de sommelerie liet hem nooit los. Hij bleef voorzitter van de Belgische Sommeliergilde en werd vice-voorzitter van ASI-Europa, waarbij hij de droom koesterde om de concours van Best Sommelier of the World naar België te halen.

Vino Magazine riep hem in 2014 uit tot Wine Personality of the Year. Dat was ook het jaar waarin hij als kok meeging met de Rode Duivels (World Cup Brazilië).

 

(foto onder: William met Filipa Pato (rechts) in Antwerpen, 2019)

 

(foto links