Dirk Rodriguez
Diverse

Ode aan de Sherry

Goed opgemerkt van Wim Van Leuven: de sherry-week is ongezien voorbij gegaan omdat er nergens proeverijen mochten georganiseerd worden. Inmiddels blijft sherry de grote blinde vlek in onze wijnkennis. Dat verdient een kleine uitleg.

De Belgische wijnliefhebber leeft in onmin met de sherry en de reden daarvoor zijn onze grootouders en het boek van de boerinnenbond dat ze raadpleegden. Sherry werd in de vorige eeuw vooral gebruikt om in de soep te draaien. Tussen twee soepen in stond de sherry in de kast tussen de suiker, de vanille en de bouillonblokjes. Wie daar een teug van nam kwam tot de conclusie: “OMG, wat een vies spul!”

Wie ooit al degelijke sherry dronk op de juiste temperatuur komt tot heel andere conclusies: dit is fijne gastronomische wijn met een erg typerende smaak. Deze wijn vormt ook de ideale introductie tot alle versterkte wijnen die beschermd zijn tegen oxidatie door de flor (een unieke schimmel, die ook bij de Vin Jaune in de Jura een hoofdrol speelt) en door een specifieke opvoeding op houten vaten, met name het bekende solera-systeem.

Wie het van naad tot draad wil leren kennen: bij La Buena Vida is er nu een ontdekkingspakket van het huis Gutiérrez Colosía.

Er zijn vanzelfsprekend nog andere mooie sherry-gamma’s op de Belgische markt. We denken aan Gonzalez-Byass bij Palais du Vin, La Guita en Lustau bij Sacacorchos of Bodegas Tradición bij Gusto World.

Dat er nieuwe interesse en investeerders zijn voor sherry bewijst het recente feit dat Ribera del Duero-icoon Peter Sisseck een kleine bodega heeft opgekocht met de naam San Francisco Javier.