Dirk Rodriguez
Regio

Ribera: de Top-10 van de Wijnliefhebbers

Vino verwezenlijkte iets ongeziens: we presenteerden een professionele selectie van 24 Ribera del Duero’s blind aan meer dan 70 wijnliefhebbers (in de covid-vriendelijke maand augustus). Die vertaalden hun ongezouten mening in een score op honderd.

Om eerlijk te zijn: er waren geen hemelsbrede verschillen met de professionele jury. Uit de resultaten zou men kunnen afleiden dat wijnliefhebbers zich minder storen aan (overdreven) houtgebruik dan professionals en dat ze minder superhoge scores durven te geven, ook al verdienen de wijnen het: 90% is al heel wat! Dit kan verklaren waarom het globale gemiddelde van de basisselectie van 24 wijnen bij de professionals 90,5% bedroeg en bij de wijnliefhebbers slechts 89,1%. Deze top-10 van wijnen die u op de Belgische markt vindt, is echter een heuse top: de scores zijn dubbel en dik verdiend. We mogen niet vergeten dat we vertrokken van 96 verschillende referenties uit een wijnregio die er een heel hoge kwaliteitsstandaard op nahoudt: Ribera del Duero. Van die selectie hielden we slechts 10 wijnen over.

 

 

 

1 • Bodega Carramimbre, Reserva, Ribera del Duero, 2015
Erg genereuze neus met erg rijp fruit (braam, blauwe pruimpjes) en ook veel houtcharme. Op de tong gespierd en fruitig, maar de wijn heeft een uitstekende structuur, met fijne tannine en frisse zuren die deze kracht perfect kanaliseren. Deze wijn scoorde twee punten hoger bij de consumentenjury. Stijgt 10 plaatsen in de ranking. (14,5% alc.)
Verdeler: Het Wijnmagazijn (op bestelling), ±€28 / 92%

2 • Perez Pascuas Gran Seleccion, Gran Reserva, Ribera del Duero, 2012
Bevallige neus vol rijp fruit dat mooi verweven is met kwalitatief eikenhout. Complex, rond en diep op de tong met een vleugje secundair fruit. Zijdeachtige tannine leidt een lange finale in. Wijn die zijn top nadert en daar ook een tijdje kan blijven. De score van de professionals wordt helemaal bevestigd. Maar omdat de wijnliefhebbers strenger oordeelden, stijgt de wijn twee plaatsen in de ranking. (14% alc.)
Verdeler: La Buena Vida, €79,98 / 92%

3 • Bodega Bohórquez, Reserva, Ribera del Duero, 2010
Deze reserva beantwoordt helemaal aan het beeld van de rijpere Ribera met veel fruitprésence: een karrenvracht cassis, pruimpjes en een hint van kersenlikeur. Die fruitweelde wordt in het gareel gehouden door een structuur van rijpe tannine en hout. Deze wijn scoorde liefst drie punten hoger dan bij de professionals. Deze tien jaar oude wijn wint 13 plaatsen. (14% alc.)
Verdeler: Drankcenter Schotte (op bestelling), ±€35 / 92%

4 • Bodega Felix Callejo ‘Gran Callejo’, Gran Reserva, Ribera del Duero, 2014
Luxueuze ouverture met getoast hout, mokka en donker fruit. Complexe aanzet met fijne terugkeer van rijp fruit en kruiden in het palet. Perfect rijpe tannine, mooie evolutie in het glas, harmonieuze afdronk en een frisheid die in de lijn ligt van het iets koelere oogstjaar. Nog potentieel voor jàren. De wijnliefhebbers gaven 2 punten minder dan de professionals. Mogelijke verklaring: dit is een wijn voor de toekomst. Het beste moet nog komen. (14,5% alc.)
Verdeler: Vinetiq, €63 / 92%

5 • Dominio Basconcillos ‘Viña Magna’, Reserva, Ribera del Duero, 2015
Klassieke Ribera del Duero met alle geconcentreerde kracht die men zich daarbij kan voorstellen. Erg expressieve mond met een mooie fruitterugkeer van braam en cassis. Verfrissende minerale toets in de finale en goed geïntegreerde eik. 92%. Op een puntje lager na, dezelfde score als de professionals. Erg innemende, complete wijn. (15% alc.)
Verdeler: Van Hende (op bestelling), ±€60 / 91%

 

6 • Avelino Vegas ‘F de Fuentespina’, Reserva, Ribera del Duero, 2014
Expressieve ouverture met sappig zwart bessenfruit, mooi ontwikkeld met een harmonieus palet waarin rijp zwart fruit, frisse zuren, hout en tannine mooi versmolten zijn. Wijn die zijn top nadert, maar zeker nog enkele jaren bewaard kan worden. Deze Reserva bevestigt bij de wijnliefhebbers helemaal de score van de professionals maar stijgt op die manier wel 3 plaatsen. (14,5% alc)
Verdeler: Chacalli Wines (op bestelling), ±€40 / 91%

7 • Abadia de Acón, Gran Reserva, Ribera del Duero, 2011
Een van de enige wijnen uit het topjaar 2011. Mooi geschakeerde neus met beginnende secundaire toetsen van ceder, cantharellen en blonde tabak. Enorme smaakdiepte, perfect verweven eikenhout met nog een verkwikkende frisheid in de afdronk. Scoorde één luttel puntje minder bij de professionals en verliest ook één plaats. (14,9% alc.)
Verdeler: Magnus Wijnen (op bestelling), €±60 / 91%

8 • Compañia Vinícola Solterra ‘AZ’, Crianza, Ribera del Duero, 2014
Evenwicht troef in deze wijn met zijn vlotte, sappige neus van braam, bosaardbei en specerijen. Op de tong vlot en fris met een zachte fruitretour, rijpe tannine en een mooi versmolten finale. Plezierwijn om nog enkele jaren van te genieten. Scoorde bij de wijnliefhebbers licht hoger (na de komma) maar stijgt wel 4 plaatsen. Opvallende prijs/kwaliteitverhouding (14,5% alc.)
Verdeler: Wijnen Vanassche (op bestelling), ±€15 / 90%

9 • Bodega Torrederos, Crianza, Ribera del Duero, 2016
Goed gedoseerde Crianza die van alles net genoeg heeft: fruit, frisheid, eikenhout, tannine. Mond in het verlengde van de neus met een uitstekende smaakdiepte en een aangename finale kruidigheid. Vlotte wijn die stilaan mag gedronken worden. Deze wijn bevestigt ten volle zijn professionele score en stijgt zowat 10 plaatsen. Ook hier een opvallende prijs/kwaliteitverhouding. (14,5% alc.)
Verdeler : Dulst Wijnen en Likeuren, €12,25 / 89%

10 • Bodega Antidoto ‘Roselito’, Rosado, Ribera del Duero, 2019
Deze rosé slaagt erin om fruitige finesse en lichtvoetige frisheid te combineren met een echt Ribera-karakter. Bijna ‘gris’ van kleur met hints van rood bosfruit en citrus. Perfect droog op de tong met een opvallende lengte en structuur. Scoorde 3 punten minder bij de wijnliefhebbers, maar zij waren ook verwond: ze hadden enkel rode wijn verwacht. Toch haalde hij (verdiend) de top tien. (13% alc.)
Verdeler: Baeten-Vinopolis/Xpervinum, €12,40 / 88%