Dirk Rodriguez
Diverse

Recyclage op z’n Hollands: turning wine into water

We brengen netjes onze lege flessen wijn naar het recyclagepark. Maar wat gebeurt er verder met die flessen: vermozeld en gesmolten tot een brei? Het Nederlandse rebottled vond er iets beter op.

Natuurlijk kan je van een gebruikte wijnfles moeilijk een mooi wijnglas maken. Wijnglazen hebben het liefst een zo dun mogelijke wand en rand en daarvoor is maar één materie geschikt: kristal. Maar je kan er wel wat anders mee aan. Rebottled bewijst dat je er bijvoorbeeld waterglazen en ander nuttigs mee kan maken. Het bedrijf wilde met een zeker gevoel voor design bijdragen tot de circulaire economie en is daar niet eens zo slecht in geslaagd. Volgens de initatiefnemers worden wereldwijd jaarlijks 440 miljoen wijnflessen zonder omkijken weggegooid. Wanneer we met dat glas nieuwe wijnflessen willen produceren kost dat bijna evenveel als nieuwe flessen: 85% van de originele kostprijs. En er zijn ook nog eens 40% nieuwe grondstoffen nodig.

Rebottled ging dus aan het ontwerpen en vooral aan het slijpen en polijsten en zo slaagden de designers erin waterglazen te creëren, maar ook nog een paar andere ideeën kwamen uit de bus zoals een luster (foto onder), een kandelaar en longdrinkglazen. Er zijn er paar afwijkingen ten opzichte van bijvoorbeeld gewone waterglazen, zo is de bodem van een wijnfles onderaan niet altijd standaard gewelfd. Daar zitten verschillen op, maar oké, dat maakt het misschien net geloofwaardig.

 

meer info: rebottled.com (link)