B. Havaux – D. Rodriguez
Diverse

150ste verjaardag van Miguel Torres

Om in volle covid-tijd de 150ste verjaardag te kunnen vieren van het wijnhuis Miguel Torres kregen een 50-tal journalisten wereldwijd een pakket toegestuurd met daarin 5 stalen van de "Antologia" wijnen van het huis: wijnen van 5 single vineyards waarvan er slechts enkele duizenden flessen op de markt komen. De wijnen werden becommentarieerd door Miguel Torres Maczassek per conference-call, huidige CEO van de Spaanse groep die ook produceert in Chili en Californië.

In 1870 settelde de familie Torres zich in Vilafranca del Penedès en begon er een bodega. De liefde voor de wijn werd sindsdien van generatie op generatie doorgegeven. Maar de vierde generatie gooide het over een andere boeg. Almaar groter worden was niet langer het enige doel. Miguel Torres Carbó die met zijn Sangre de Toro een commerciële hit scoorde, weigerde tot zijn dood de teugels in handen van Miguel A. Torres te geven, die intussen van zijn spaargeld een domein kocht waar de oude Torres niets mee te maken wilde hebben: het historische Grans Muralles, een ommuurde clos-wijngaard van een middeleeuws klooster.

Toen Miguel A. Torres de leiding overnam (1991) kreeg het huis ook meer oog voor ecologie en autochtone druivenrassen. Onder invloed van de internationale wijntrends had Torres voorheen veel Chardonnay en Cabernet geplant. De nieuwe generatie stelde zich daar vragen bij maar gooide het kind ook niet met het badwater weg. De beste aanplant van internationale druivenrassen werd bewaard en ook daar kwamen single vineyards uit voort: Milmanda (Chardonnay), Mas la Plana (Cabernet-S) en Reserva Real (Cabernet-S, Merlot en Cabernet-f). Miguel A. Torres maakte niet dezelfde fout als zijn vader en gaf daarom de leiding van de wijngaarden in Chili (Torres de Chili) al vroeg in handen van zijn zoon Miguel Torres Maczasseck. In Chili wordt overal waar enigszins mogelijk biologisch gewerkt. De familie maakt er ook de onvolprezen topper Manso de Velasco Cabernet-Sauvignon (Curico Valley). In 2012 zal Miguel Torres Maczasseck CEO worden van de hele groep. Zijn vader Miguel A. Torres blijft intussen achter de schermen meespelen als voorzitter van de bestuursraad. De groep is tegenwoordig in zowat heel Spanje actief, en naast Chili ook in sommige delen van Californië. In Priorat maakt de groep sedert kort een nieuwe wijn afkomstig van een erg steile wijngaard die slechts met de muilezel te bewerken valt: Mas de la Rosa.

Familia Torres is een van de grootste familiale wijnproducenten ter wereld en lid van Primum Familiae Vini, een selecte club die de oudste en meest prestigieuze wijnfamilies verenigt.

Hieronder vindt u  commentaar bij de topwijnen van Torres uit Catalonië.

1/ Milmanda, 2017, D.O. Conca de Barberà

Uit Chardonnay die aangeplant werd in de historische wijngaarden van de abdij van Poblet. Neus met veel citrus en bloesem die na walsen evolueert naar tropisch fruit en acacia. In de mond complex en gestructureerd met een mooie lengte. De wijn rijpt op Franse eik, maar dat weegt absoluut niet op de frisheid van de afdronk. Alc. 13,5%

2/ Mas La Plana, 2016, D.O. Penedès

Een 100% Cabernet Sauvignon die geplant werd in 1970 en inmiddels dus 50 jaar oud is. Onder Carbó heette deze wijn « Gran Coronas Etiqueta Negra ». Mooie neus met zowel rood fruit als zwarte kers met na walsen hints van vanille en witte peper. rouges, De mond is pittig, gestructureerd met nog krokante tannine en een terugkeer van specerijen zoals zoethout en een vleugje blonde tabak. Medium-body ondanks het alcoholgehalte, maar vergis u niet: dit is een wijn die gemaakt wordt om lang mee te gaan. Over 5 jaar opnieuw te proeven. Alc. 14,5%

3/ Reserva Real, 2016, D.O. Penedès

Reserva Real werd gecreëerd voor het bezoek van Koning Juan Carlos in 1995. Het betreft een bordeaux-blend waarvan minder dan 2.500 flessen het daglicht zien. Complexe neus met een parfum van rozenblaadjes, klein rood en zwart fruit en hint van grafiet. In de mond nog wat gesloten met pittige tannine en relatief hoge zuren. Retour van framboos, bosbes en witte peper. Klassieker die zich op dit ogenblik manifesteert als een gesloten vuist. Alc. 14,5%

4/ Grans Muralles, 2016, D.O. Conca de Barberà

Net als bij Milmanda gaat het hier om een historische wijngaard die toebehoorde aan monniken en later aan de Tempeliers van Barbera. Met de D.O. Conca de Barberà bevinden we ons in het noorden van de deelprovincie Tarragona. « Grans Muralles » slaat vanzelfsprekend op het feit dat de wijngaard ommuurd is. In deze wijngaard werd de autochtone aanplant bewaard en daar zaten twee verrassingen bij: behalve Grenache, Carignan en Monastrell (Mourvèdre), vonden ampelografen er ook de quasi uitgestorven Querol- en Garró-druiven. De neus voert ons recht naar de Midi: pittig rijp rood fruit en na walsen gedroogde wilde kruiden en zelfs wat curry. Op de tong genereus met vriendelijke tannine en een zalvende afdronk. Klaar voor de nobele dienst. Alc. 14,5%

5/ Mas de la Rosa, 2017,  Priorat

Primeur, want bij ons weten is dit de eerste voorstelling van deze wijn. Boven de wijngaarden rond de Torres-kelders van El Lloar in Priorat (cfr. Torres Salmos) kocht de familie een oude wijngaard op de steilste hellingen van de appellatie (zie foto onder). De oude wijnstokken bleken Grenache en Carignan te zijn. Expressieve frisse neus van rode bes en zomerbloesem. Elegant op de tong met relatief strakke tannine. Wijn die groeit in het glas en gelet op het feit dat hij de jongste is van de voorgestelde wijnen, is een karaf aangewezen. Benieuwd hoe deze Priorat verder evolueert! Alc. 14%