Communiqué
Regio

Het DNA van de wijnen van Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages

De wijnen van de appellaties Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages vormen het hart van de zuidelijke Rhône-wijnen en de kern van het DNA van deze wijnstreek. Ze spreken veel wijnliefhebbers aan, met misschien wel de nadruk op jonge volwassenen, die een voorkeur hebben voor de fruitige en toegankelijke stijl van deze zonnige wijnen.

Het is ook een wijnstijl die als gegoten zit bij de nieuwe culinaire trends, waarbij we zeker niet enkel denken aan rode wijn, maar ook steeds meer witte wijn en rosé. En wat dat betreft komen wijnen van de zuidelijke Rhône helemaal tot hun recht, want zowel de witte, de rode als de roséwijn zijn van een onberispelijke kwaliteit. Het krokante fruit in deze wijnen zorgt ervoor dat ze ook fris gedronken kunnen worden, zonder dat ze inboeten aan expressiviteit.

Van aperitief en terras tot feestelijk diner, de wijnen van de Côtes du Rhône laten zich niet enkel genieten aan gastronomische tafels, maar bij alle gelegenheden. Niet toevallig zijn de Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages, met een geschiedenis van 2000 jaar, vaste waarden in het land van de ware Bourgondiërs, België. Om deze wijnen volop in de kijker te zetten, selecteerden we 20 Coups de Coeur.

Lees verder onder het nieuwe logo van de Côtes du Rhône en Côtes du Rhône Villages

20 Coups de Cœur

De Côtes du Rhône 20 Coups de Coeur van 2020 werd samengesteld na een blinde degustatie van Belgische topsommeliers en wijnjournalisten in de The Wine Club in Ukkel. Hieronder vindt u de resultaten:

Rosé : 

1.     Domaine de la Mordorée ‘La Dame Rousse’ Rosé, AOP Côtes du Rhône 2019 (bio)
Goed onderbouwde rozerode tint. Ouverture met framboos, frisse aalbes en een vleugje garrigue. Fris op de tong met een fijne structuur, retour van rood fruit in het middenpalet en een bittertje in de finale. Maaltijdrosé die perfect past bij slaatjes, grillades en BBQ. (14,5%)
Verdeler: Wijnen Bruno Desmet-Carlier

2.     Louis Bernard Rosé, AOP Côtes du Rhône 2019
Eigentijdse, lichte stijl en dat merk je ook aan de heldere rosé tint. Neus van klein rood zomerfruit (bosaardbei en framboos). Dorstlessend karakter met zuurtjes en fris fruit die elkaar in evenwicht houden. Wit pepertje in de afdonk. Ideaal bij het aperitief en lichte voorgerechten. (14%)
Verdeler : Colruyt

Wit: 

3.     Brotte ‘Bord Elégance’, Côtes du Rhône Villages Laudun 2019
Witte Laudun met een deel Clairette naast Grenache blanc, Roussanne en Viognier. Dit is een soort ‘beste van twee werelden’: de wijn is tegelijk verfrissend en genereus met veel materie. Kweepeerbittertje in de finale. Wijn met gastronomische aspiraties die thuishoort aan tafel. (14%)
Verdeler: De Clerck Wijnen

4.     Domaine des Ondines ‘Les Ondines’, Côtes du Rhône 2018 (bio)
Karakterwijn op basis van 100% Viognier waarin we de hand zien van de Belgische wijnmaker Erwin Devriendt. Fijne, florale ouverture met na walsen wat abrikoos en een vleugje brioche. Expressieve mond met terugkeer van steenfruit en een lange afdronk. Kan perfect bij wit vlees en gevogelte. (14%)
Agentuur: Erdev Consulting

5.     Notre Dame des Pallieres ‘Montmartel’, Côtes du Rhône Villages Sablet 2019
Multiblend met dominantie van Rousanne. Heel expressieve neus met impressies van perzik, abrikoos en conférencepeer. Breed, complex palet, vetjes van textuur, hints van vanille en toast. Wijn met een opvallende lengte ook. Feestelijke wijn die past bij mooie zeevis in saus. (14,5%)
Verdeler: Vinalthitude

6.     Château Saint-Roch Blanc, Côtes du Rhône 2019
Multiblend met een dominantie van Grenache blanc. Frisheid troef in de neus met impressies van groene ananas en wit steenfruit. Mals en sappig op de tong met in de finale een fijne kruidigheid. Te beschouwen als een ideale zomer- en aperitiefwijn die ook charcuterie en lichte voorgerechten lust. (13%)
Verdeler: Baeten-Vinopolis

7.     Domaine de la Renjarde ‘Les Cassagnes de la Nerthe’, Côtes du Rhône 2019 (bio)
Vrijwel gelijke delen van Roussanne, Viognier, Marsanne en Grenache blanc. Hints van witte perzik en een vleugje conférencepeer. Op de tong harmonieus met een goede smaakdiepte en veel frisheid. Dorstlessende wijn met perfect geïntegreerde alcohol. Van aperitief tot zeevis. (14%)
Verdeler: Thienpont Wine

8.     La Bastide Saint Dominique Blanc, Côtes du Rhône 2019
Deze witte wijn is dominant Viognier, aangevuld met Clairette en Grenache blanc. Verleidelijke neus met florale hints, kweepeer en een hint van anijs. Evenwichtige mond, medium-body, vriendelijke zuren en een voortreffelijke doordrinkbaarheid. Plezierwijn. (13,5%)
Verdeler: La Barrique

Rood : 

1.     Chaume Arnaud, Côtes du Rhône Villages Saint-Maurice 2018 (bio)
Hier vinden we meteen de generositeit die je verwacht van een volbloed Côtes du Rhône. Neus van sappig rood en zwart fruit. Krachtig op de tong met een vlezige textuur en een verrassend vlotte afdronk. Lekker op zichzelf maar ook goed gezelschap bij grillades en stoofpotten. (15%)
Verdeler: Autrement Dit Vins

2.     Domaine Pique-Basse ‘L’As du Pique’, Côtes du Rhône Villages Roaix 2018 (bio)
Veel Grenache in deze Roaix, aangevuld met Syrah en wat Mourvèdre. Ingehouden neus met na walsen hints van cassis, leder en gekonfijte kers. Krachtige en goed gestructureerde mond met nog krokante tannine. Wijn met bewaarpotentieel. Serveer met een stevige vleesschotel. (14,5%)
Verdeler: Autrement Dit Vins

3.      Le Bois des Dentelles Gaugué David, Côtes du Rhône 2019 (bio)
In het glas verschijnt een ongefilterde en ongeklaarde Grenache noir (100%). Een expressieve en pittige neus wordt gevolgd door een brede, genereuze mond met een fijne retour van gekonfijt fruit. Plezierwijn met een warm karakter voor honderd-en-één gelegenheid.
Verdeler: La Cave du Gone

4.     Alain Voge ‘Les Peyrouses’, Côtes du Rhône 2018 (bio)
Rhône-blend die rijpte op meerjarige vaten, van de hand van wijnmaker Alain Voge uit Cornas. Wilde braam en kers met een toets van viooltjes. Fijn op de tong met evenwicht en lengte. Gestyleerde wijn die voluit mikt op finesse en doordrinkbaarheid. Bij gevogelte en pluimwild. (14%)
Verdeler: Van Eccelpoel

5.     Château Simian ‘Jocundaz’, Côtes du Rhône Villages Massif d’Uchaux 2018 (bio)
Klassieke blend van Grenache noir en Syrah. Verleidelijke neus met een samenspel van florale hints en volrijp fruit. Op de tong houdt de wijn helemaal de belofte die de neus maakt met een sappige fruitretour en een fijne kruidigheid in de afdronk. Bij charcuterieschotels en gestoofd vlees. (14,5%)
Verdeler: Viemavino

6.     Clos du Père Clément, Cuvée Père Clément, Côtes du Rhône Villages Visan 2016 (bio)
Rhônewijn met houtrijping die tegelijk charme en complexiteit toont. Goede fruitprésence met kruidentoetsen afkomstig van de eik en tertiaire toetsen van leder en balsamico. De mond is evenwichtig met voldoende fraîcheur en een genereuze retour van fruit. Bij een stukje lamsbout. (15%)
Verdeler: Vigneron Provençal

7.     Domaine Clavel ‘Syrius’, Côtes du Rhône Villages Saint-Gervais 2017
Mooie heldere karmijnrode tint. Gulle neus van volrijpe braam met ook wat gekonfijte kers. Na walsen een vleugje kamfer en tuinkruiden. Grenache-karakter in de mond met een pittige finale en ook een lichte terugkeer van kruiden. Bij een rundertartaar of konijn. (14,5%)
Verdeler: Couleur Vin

8.      Domaine de Mourchon Grande Réserve, Côtes du Rhône Villages Séguret 2017 (bio-conversie)
Mourchon is in handen van een gedreven Schotse wijnbbouwer. De geconcentreerde tint kondigt een een krachtige, intense blend aan vol fraai herfstfruit. De frisse eindtoets, te danken aan de hoogteligging van de wijngaarden, zorgt voor een perfecte balans. Ideaal bij kleinwild. (14,5%)
Verdeler: Corawine.be

9.      Château Le Plaisir, Côtes du Rhône Villages Plan de Dieu 2018
Pittige wijn met een warm karakter. Ouverture met rijp rood en zwart fruit. Genereus op de tong met een zijdeachtige textuur en goed versmolten tannine. Het deel Mourvèdre in de wijn (15%) zorgt voor extra structuur en lengte. Prima begeleider van charcuterie of varkensgebraad. (15%)
Verdeler: DVin

10.      Cellier des Dauphins, Réserve, Côtes du Rhône 2018
Op basis van 75% Grenache en 25% Syrah. Dit is een speelse, expressieve wijn die de nadruk legt op het fruitkarakter (bosbes, rode en zwarte pruimpjes). Pittig en tegelijk soepel doordrinkend met een aangename fruitretour. Erg toegankelijke wijn voor alle gelegenheden. (13,5%)
Verdeler: Albert Heijn

11.      La Nyonsaise, ‘Exubérance’, Côtes du Rhône Villages 2018
Klassieke Rhôneblend waarbij Grenache en Syrah elkaar in evenwicht houden. Helder robijnkleurig getint. Verleidelijke en expressieve neus van volrijp bessenfruit en kers. Na walsen een hint van wilde kruiden. Gulle mond met een mooie spankracht. Ideale compagnon van grillades en kleinwild. (14,5%)
Verdeler: Ferme d’Artagnan

12.      La Suzienne, La Suzienne Rouge, Côtes du Rhône Villages 2018
De gelijke delen van Grenache en Syrah zorgen hier voor een schoolvoorbeeld van harmonie waarbij fruit, textuur, structuur en frisheid elkaar in balans houden. Neem daar nog een lichte toets van mokka bij en we hebben een vlot drinkende, aangename wijn voor alle seizoenen. (14%)
Verdeler: Vinterra